För en dryg månad sedan blev Rebecca Holmgren vigd till diakon, och nu har hon börjat arbeta som diakon i Spånga-Kista församling.
– Jag vill vara en möjliggörare för människor från alla möjliga olika platser att möta Gud.
Rebecca Holmgren är född i Gnosjö i Småland och har också bott mycket i Halmstad. Efter studier och 22 års arbete som sjuksköterska inom psykiatrin i Lund kom hon till Stockholm. En livskris, en relation som gick i kras, ledde henne sedan till Allhelgonakyrkan på Södermalm, där hon gick på kvällsmässa och bibelsamtal.
– En präst där föreslog att jag skulle studera teologi. Jag svarade att nej, jag är ju redan utbildad.
Nu tar hon över efter Gunilla Moshi
Men strax började hon ändå läsa teologi. Hon kände en törst efter ämnet, och efter att arbeta inom kyrkan för att ge vidare av det som hjälpt henne själv. Det får hon chans till nu, när hon tar över efter Gunilla Moshi som diakon i Spånga-Kista församling.
Att Rebecca Holmgren blev diakon, och inte präst, förklarar hon med att handling passar henne bättre än tal.
– Den helige Franciskus har sagt ”Predika alltid evangelium, och om nödvändigt, använd ord”. Sedan är diakonen också friare än prästen i sitt arbete, vilket jag gillar. Prästen förrättar alla kyrkohandlingar, som vigsel och dop, och är därför bunden till kyrkorummet. Diakonen kan röra sig i samhället mer.
Rebecca Holmgren har ingen tidigare relation till Järva, och den dryga månaden hon varit på plats har mest tillbringats med att lära känna området och församlingsborna. Hittills har hon varit med på sommarcafé på Spånga prästgård och sommaraktiviteter på torget i Kista.
Fint att få besvara deras entusiasm
– I Kista kom tre små flickor fram till mig och frågade om de fick gå in i kyrkan. De intog liksom hela kyrkorummet och bombarderade mig med frågor. ”Är du kristen? Vad är en dopfunt? Bestämmer prästen barnets namn?” Det var så fint att få besvara deras entusiasm och nyfikenhet.
Framöver kommer Rebecca Holmström leda dopundervisning för vuxna på onsdagskvällarna, och en samtalsgrupp om existentiella frågor för personer med psykisk sjukdom. Hon kommer också arbeta med kvinnogruppen tillsammans med Souad Youssef, som är husmor i församlingen. I framtiden hoppas hon på att kunna arbeta med HBTQ-flyktingar i sin tjänst.
En svårighet för Spånga-Kista församling är att området klyvs av en motorväg, säger Rebecca Holmgren. Församlingen är geografiskt splittrad. Men församlingsgården vittnar om samhörighet över religiösa och kulturella gränser. Souad Youssef visar altartavlan i målat glas, som hänger i kapellet på Degerbygränd. Hon har målat den tillsammans med Eva Maria Blom, som tidigare var präst i församlingen.
– De olika färgerna visar våra olikheter som kommer samman.
Maria Bodin
Rebecca Holmgren och Souad Youssef framför altartavlan på Degerbygränd.
Om man vill tala med en diakon kan man hitta Rebecca Holmgrens kontaktuppgifter här.