“Klockan är 18 och det är dags att återuppta sammanträdet”, sade ordförande Rashid Mohammed (V) när det öppna forumet på februarimötet i Järva stadsdelsnämnd inleddes.
Som vanligt hade en blandad skara av lokalbor samlats för att ställa sina frågor till Järvas folkvalda. Denna gång i Rinkeby Folkets hus.
Kahin Ahmed var först ut med frågor till stadsdelsdirektör Toni Mellblom.
– Medborgarkontoret måste ge medborgarna rätt och riktig service, oavsett om det är stort eller smått. Hur kan ni förbättra Järvas medborgarkontor för att medborgarna ska få rätt stöd?
Kompetensutveckling är nåt man får över tid när man jobbar inom vår förvaltning
Han undrade också vad som gjorts konkret efter att flera anställda uttryckt missnöje om arbetsmiljön.
– Kompetensutveckling är nåt man får över tid när man jobbar inom vår förvaltning. Rent konkret vad vi gör för kontinuerlig utvärdering är svårt att beskriva så här på ett öppet nämndsammanträde, sade Toni Mellblom.
– Vi gjorde en stor genomlysning där medarbetare fick svara på frågor och sammanställde vad de tyckte, utifrån det har man haft planeringsdagar. Vi har förstärkt på chefssidan, en ny områdeschef sedan årsskiftet, fortsatte han och nämnde andra ändringar inom organisationen.
Den pensionerade medborgarvärden Mohamed Hagi Farah tog upp den oro som många i Järva känner inför ramadan, och under rådande samhällsklimat.
– Igår hade vi ett samtal här, folk är oroliga, av olika anledningar. Vårt önskemål är, vi behöver hjälp från Stockholms stad. Sju moskéer kommer att samlas i 30 dagar, sade han och efterfrågade säkerhetsåtgärder från stadsdelen och polis.
Sedan konstaterade han att nämndens sammansättning speglade Järvas befolkning betydligt bättre än förvaltningen gjorde och undrade vad de gör för att förbättra representationen. Förvaltningen avslog överklagan om att fler barn borde få gratis lunch under loven
– Vi tillämpar kompetensbaserad rekrytering, svarade Toni Mellblom.
En man berättade om ett par besökare som tidigare i veckan försökt komma i kontakt med Medborgarkontoret i Rinkeby, men blivit avvisade.
– ”Vi hade ingen tid att prata med dom,” hade personalen sagt enligt mannen.
Flera personer tog upp frågan om gratis mat under loven för ekonomiskt utsatta barn, vilket det medborgarförslag som behandlades i december önskat.
Det fick avslag, men överklagades. Igår beslutade nämnden att avslå överklagan: ”Förvaltningen menar fortsatt att barns välmående är tillgodosett. Förvaltningen ser inte heller att avslaget strider mot barnkonventionens artiklar. Förvaltningen kan konstatera att medborgarförslaget har hanterats enligt de rutiner som finns för hantering av medborgarförslag.” står det i protokollet.
Vad hände med Hästa gård?
Akallabon Iréne Westerberg undrade vad som hänt med den koloniplätt som en förening tagit i anspråk och ansetts missbruka, något som ”Skrivelse gällande nedskräpning och stölder vid Hjulsta koloniträdgårdar” av Åsa Nilsson Söderström (L) och Ole-Jörgen Persson (M) berörde. En förening hävdas där ha ockuperat mark olagligt i fler år, vilket lett till ”nedskräpning, olaglig användning av koloniföreningens vatten och föreningen har märkt att antalet stölder har ökat”.
Avdelningschefen Adrian Göransson bekräftade att det Iréne hört om föreningen stämde.
Nämnden beslutade återta marken ”för att utveckla stadsnära odling för Järvaborna på platsen”.
– Vad hände med Hästa gård? fortsatte Iréne.
– Den här majoriteten kommer att rusta upp Hästa gård, svarade Rashid Mohammed.
Ett par andra besökare ställde frågor gällande stadens sommarkollon, som i många år haft svårt att locka deltagare från Järva. Etablerade föreningar, som Geesgud, har liknande verksamhet och har föreslagit samverkan.
– Det finns många i det här området som är arbetslösa, och som är villiga att vara ledare på kollo. Vi har inte råd själva. Varför anställer inte stadsdelen dem som kan göra jobbet? Jag tycker att ni har dålig fantasi, sade Dine Malmsten.
Presidiet svarade i stort att planeringen behöver pågå under hela året, att en utvärdering från föregående år ska göras och att de tacksamt tar emot förslag på förbättringar.
Här finns hela protokollet från gårdagens sammanträde. Nästa gång hålls nämndmötet i Spånga Folkan den 20 mars klockan 18.00.
David Johansson