man står med armarna i kors på en bro över Rinkebystråket och tittar in i kameran
Elias Abbas.

Det har varit en produktiv sommar för Rinkebyartisten Elias Abbas, 22. Förutom låtsläpp och turné med Cherrie har det inneburit egna spelningar och slutspurt på den aktuella EP:n Mer du mer allt.

Elias Abbas är artisten som började som rappare, har deltagit i Melodifestivalen och på senare år landat i en sin egen mix av svensk rnb. Den 30 augusti släpptes den efterlängtade EP:n ”Mer du mer allt”, men vem är han egentligen?

Är det någon skillnad på artisten och privatpersonen Elias Abbas?
– Det är lite skillnad, men folk har alltid känt mig som väldigt genuin, därför kan det hända att folk inte tycker om mig, för att jag är ”lite för mycket”. Det har varit min ”gift and a curse”. Nu är det lite mindre det där och det måste få vara så.

Annons:

Pharrell Williams sa en gång ”ta din kreativitet och se det som ett bibliotekskort”

Vem är du som artist då?
– Jag är artisten som bokstavligen älskar att sitta i studion och skapa. Vissa gillar mer att stå på scen och göra intervjuer – jag köper det – men hela min gnista för musiken är på grund av studion.

Sedan nämnar han en som verkar vara en stor inspiration, åtminstone för synen på kreativitet.
– Pharrell Williams sa en gång ”ta din kreativitet och se det som ett bibliotekskort”. Tänk att du letar efter en specifik bok varje dag och bibliotekarien säger att den kommer någon gång den här veckan. Om du går dit varje dag kommer du garanterat att hitta den, men om du missar två-tre dagar kanske den kommer och försvinner, för att du inte gick dit.

Hur länge har du jobbat med den nya EP:n?
– Vi började med den i november 2023 och skulle egentligen göra ett album, sedan sju-åtta spår, men det blev så här (fem spår). Äntligen kan folk sluta klaga på att jag släpper så sällan, säger han nöjt.

Elias Abbas berättar att han släppt flera egna låtar sedan april, förutom Innerst inne och sommarturnén med Cherrie.
– Nu ska vi fortsätta.

Jag försöker omfamna hela mig och min ADHD-diagnos

Så det kanske kommer ett album?
– Mycket möjligt 2025. Men jag var fientlig mot allt det här när jag var yngre, för jag förstod vad det innebar att göra ett album. Det måste finnas en röd tråd, ett syfte, ett tema. Det måste kunna vara som en film eller serie som du kan ”följa hela vägen”. Jag tycker att jag har gjort det med EP:n. Hela tiden har folk sagt till mig att jag är för spretig, att jag inte vet vad jag vill och vad jag passar för. Jag vet att det är på grund av min ADHD som jag vill testa saker. Jag tror att det kan vara min akilleshäl, men om de vill ha variation så kan de få det av mig. Just nu måste jag hålla mig till en grej.

Från introt ADHD på den nya EP:n och med fortsättning på resterande spår får lyssnaren mycket riktigt ta del av Elias olika tankar, sinnesstämningar och faser sedan 2020. Men inte minst hans kreativitet där självtvivel, personliga ”flaws” och karakteristiska röst vävs samman till en unik ljudbild.
– Mestadels ska titeln förklara vad jag försöker säga, inte bara på sista spåret, utan hela EP:n. Att jag försöker omfamna hela mig och min ADHD-diagnos.

Hur blev det just 2step på sista låten?
– Det var min producent och mentor K-One som sa ”jag vill att du ska testa på den här”. Då gjorde vi det och det blev en banger faktiskt. Folk säger ”Craig David” när de hör den.

Jag valde inte rnb för att Cherrie blev stor på det

Är du bekväm med att köra så olika stilar?
– Det är fortfarande rnb och det är jag glad över. Det var K-One som såg till att det blev så. Jag är inte alls fientlig mot att testa saker, men nu måste jag vara mer försiktig, för vilket fack är det du vill hamna i? Jag vill inte vara en rnb-ryttare, men det är den communityn vi vill ta upp; jag, Cherrie och flera andra.

Det blir en naturlig övergång till turnén som de varit ute på ihop.
– Vi började turnén i Liseberg faktiskt, har du sett det klippet? säger han och visar på mobilen.

I klippet syns en eldig Elias Abbas sjungandes den suggestiva ”FFL” ackompanjerad av fullt liveband inför en hajpad publik. Ett framträdande med bra livekänsla.
– Vi gjorde Gröna Lund efter det, det var galet, sedan två egna spelningar 5 och 16 juli. Sedan Show off-festivalen och Malmöfestivalen – jag tycker att publiken där var bättre än på Gröna Lund, hur de interagerade.

Både du och Cherrie är ju från Rinkeby och båda kör rnb nu, har ni ”kommit överens” om det eller har det bara blivit så?
– Hon har vetat att jag älskar rnb och hon hade en låt när jag var typ tio år, med 24k. Den låten finns filmad när jag sjunger den, upplagd på hennes Facebook. Sedan har jag vuxit upp med hennes lillebror, men jag valde inte rnb för att hon blev stor på det. Utan för att jag är bäst på att sjunga.

Rnb-communityn behöver tas upp nu

En stämpel som dröjt sig kvar, lite motvilligt, är den som rappare.
– Jag kan skriva som en rappare och jag kan rappa. Kingsize kallade mig nyligen för rappare, vilket jag inte tycker är så skadligt, men folk vet att jag inte är det. Det är inte min grej lika mycket som rnb.

En inspiration till att bredda sig som artist har varit Drake.
– Men jag försöker inte härmas, det är svensk rnb jag försöker ta fram. Jag vill inte att folk ska kolla på mig och säga att ”det finns amerikansk eller engelsk rnb i Sverige”.

Varför är det viktigt?
– När man försöker göra något som någon annan gör blir det inte alltid bra. Om man däremot jobbar på sin egen craft och ett unikt sound kan folk i stället undra ”vad är det som händer?”. Cherrie gör svensk rnb, men hon kanske använder afroswingbeat och amerikanskinfluerade toplines.

Han nämner Theo Ama och Chris Taylor som två artister som börjat få erkännande för sin rnb/soul på svenska. Lokalt har exempelvis Cherrie, Siméon och Abbas nått ut.
– Det finns inte så många som gör rnb i Järva, vi som finns har funnits här i några år, vi vill få nya att förstå att det går att göra en business av rnb. Den här communityn behöver tas upp nu.

Jag tackar Gud att jag hamnade i Rinkeby

Han beskriver också hur viktig Cherrie varit och är för genren.
– Vi kan inte göra det här själva, även om rappare har beefs och väljer sida så finns communityn. Varje genre har haft sitt pussel i Sverige, vi måste få pusselbitarna [för svensk rnb] på plats.

Vad betyder Rinkeby för dig i allt det här?
– Av allt som kunnat forma mig har Rinkeby fångat mig mest. Jag har varit insyltad hela livet i Rinkeby. Medan jag var distanserad från mina vänner och gjorde Melodifestivalen, så fanns ändå perioder då jag fortfarande var här. Jag kom tillbaka efter 2020 och var här nästan varje dag. Min mamma vill flytta, men jag kan inte se mig flytta. Mitt hjärta finns här, jag tackar Gud att jag hamnade i Rinkeby. Det har gjort så att jag kan förstå rnb på ett annat sätt.

Plötsligt för han samtalet i en oväntad riktning. Om de värderingar som han fått tack vare byn.
– Jag tog saker för givet när jag var yngre. Förut var det svårt i Rinkeby. Jag är tacksam att Rinkeby är som det är idag! Absolut bästa området kultur- och gemenskapsmässigt. Vi har det bra här i Rinkeby, oavsett vem som frågar.

Innan intervjun rundas av får Elias frågan om det är något särskilt han vill säga.
– Det kommer mer samarbeten med Cherrie och eget material senare i år; en låt som heter ”Fyra färger” – den ska ni se upp för, avslutar han.

Den 27 september besöker Elias Abbas och Cherrie Umeå, därefter blir det gemensam höstturné men också sologig. Nästa Stockholmsspelning väntas senare i år.

David Johansson