Lotta Damstedt

Tre dagar i veckan träffas en grupp kvinnor i Rinkeby Folkets hus för att sy och handarbeta medan de lär sig svenska tillsammans. Föreningen som håller i det är Språkbruket, en verksamhet som föddes när Livstycket lades ner i början av 2020.

Fram till sommaren har Språkbruket finansierat sina deltidsanställda handledare med stöd från ABF och Rinkeby Folkets Hus, men nu behöver föreningen hitta nya lösningar.

– Vi har fått veta från Folkets Hus att vi inte har fått förnyat stöd från och med hösten. Helt enkelt för de har fått mindre pengar. Det är jättetråkigt, för vi har en verksamhet som går väldigt bra med 20-25 deltagare som kommer tisdag, onsdag och torsdag varje vecka, säger Lotta Damstedt, en av initiativtagarna till Språkbruket.

Annons:

Vi har räddat Språkbruket tre gånger tror jag

Rinkeby Folkets Hus kommer fortsätta låna ut sina lokaler gratis till Språkbruket, men de kan inte längre finansiera lönerna.

– Vi har gått utöver våra ramar här. Vi ska inte stödja Språkbruket egentligen, men vi har gjort det eftersom den här gruppen lite äldre kvinnor är väldigt viktig för oss. Vi har räddat Språkbruket tre gånger tror jag, säger Carl Hamilton, ordförande för Rinkeby Folkets Hus.

Normalt sett betalar föreningar för att få vara i Rinkeby Folkets Hus, men för Språkbruket har det alltså gjorts undantag.

– Vi fick beskedet alldeles här på slutet av terminen. Det är naturligtvis stadsdelen som inte har beviljat dem bidrag, vi får vara glada att vi får ha kvar lokalen, säger Lotta Damstedt.

Osäkerheten gör det svårt att planera och fylla i nya ansökningar

Carl Hamilton bekräftar att det konkreta beskedet om höstens ekonomi lämnades till Språkbruket nyligen, men säger att det fanns ett avtal sedan tidigare.
– Upplägget var väldigt tydligt. Vi sade att Folkets Hus betalar under våren, men sedan måste vi hitta en ny modell.

Språkbruket söker pengar hela tiden, säger Lotta Damstedt. Men det blir ett moment 22 eftersom föreningar som söker bidrag behöver ange vilken finansiering de redan har. Osäkerheten gör det svårt att planera och fylla i nya ansökningar.

– Stadsdelen har själv försökt bedriva motsvarande verksamhet som vi har, men de har inte förtroendet. Vi har ju en upparbetad verksamhet sedan flera år tillbaka. Och så pratar de om Fokus Järva. Jag har inte sett röken av någon satsning. Det är ganska provocerande tycker jag, säger Lotta Damstedt.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email