I fredags blev både barn och föräldrar besvikna när de kom till Rinkebyhallen vid 19-tiden. Dörrarna var stängda och nattfotbollen inställd. Likadant på lördagen.
– Vi vill starta så snart det är möjligt, säger Adrian Göransson, den inom förvaltningen som fattade beslutet att stänga.
Adrian Göransson är avdelningschef och ansvarar bland annat för fritidsverksamheten i Järva stadsdelsförvaltning, och han beskriver Rinkebyhallen ”som knepig”.
– Det är en stor hall med läktare, som kräver en hel del av ledarna. När det gäller trivsel och trygghet finns det sådant som vi behöver utveckla, säger han.
Enligt uppgift från ledare och föräldrar, som varit på plats, har verksamheten fungerat utan problem sedan starten i höstas. Samarbetet mellan Rinkeby United och förvaltningen har fungerat utmärkt.
Men på lördagskvällen, för drygt två veckor sedan, kom en grupp civilklädda poliser in i hallen och började kroppsvisitera några av besökarna. ”Killarna tvingades att sitta på golvet ute i entrén i säkert en halvtimme, sedan släppte de alla utom en, som de tog med sig.”
Helgen därpå införde Rinkeby United en tillfällig regel att endast de som ska spela fotboll fick komma in. ”Alla var med på det, ingen klagade.”
Men polisen kom även den helgen, och det blev lite diskussion vid ingången. Följden blev att hela verksamheten ställdes in. Förvaltningen hänvisade alla spelare till Ärvingehallen, Spånga fotbollshall eller Tensta idrottshall istället.
Adrian Göransson menar att det var ett gemensamt beslut mellan klubben och förvaltningen.
Vilken roll har polisen i det här beslutet?
– Jag kommenterar inte det, vi har en dialog med alla aktörer, säger Adrian Göransson.
Men stängningen är tillfällig.
– Det är viktigt att betona, klubben har jobbat jättebra, men vi behöver titta på vilka rutiner som finns för att spontanfotbollen ska kunna vara en trygg plats. Vi ska träffas i veckan och prata samman oss, så att spontanfotbollen kan starta så fort som möjligt.
Kerstin Gustafsson Figueroa
