De tre förskolor i Husby, vars huvudman i slutet av mars fick beslut om återkallat tillstånd, har överklagat till förvaltningsrätten och fått besked att de kan fortsätta verksamheten i väntan på dom. Vid ett möte på Regnbågen Stjärnan berättade ledningen, pedagoger och föräldrar om varför de tycker att förskolenämndens beslut är orättvist.

Den 26 mars beslutade förskolenämnden i Stockholms stad att återkalla tillståndet för Regnbågen i Kista ekonomiska förenings förskolor från och med den 8 maj. Det skulle innebära att omkring 100 barn behöver omplaceras. Bakgrunden till beslutet var de inspektioner förskoleförvaltningen gjort under 2023 och där brister ”av allvarlig art” förekommit.

– Det känns orättvist. Vi har inte fått veta vilka de allvarliga bristerna är, säger personalen till Nyhetsbyrån Järva.
– Vi hade önskat någon form av dialog, fortsätter de och menar också på att när de fick beslutet saknades en barnkonsekvensanalys.

Annons:

Först den 17 april, efter att de efterfrågat barnkonsekvensanalys, lades den till.

Den senaste veckan har föräldrar, vårdnadshavare och närstående till barn som går på förskolorna dragit i gång en namninsamling. I skrivande stund har 1127 personer skrivit under för att visa sitt stöd och för att de önskar en omprövning av nämndens beslut.

Ledningen tillbakavisar påtalade brister

I ett uttalande till tidningen Mitt i sade bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom, V, att föreningen haft ”katastrofal ekonomi” med underskott sedan 2016, vilket ledningen tillbakavisar. Under 2023 har de gått med vinst och detta är även något som deras advokat Jakob Lamm hänvisat till i överklagan. Nu har det snart gått ett år sedan förvaltningens första inspektion den 15 maj 2023 och även efter det korta återbesöket den 15 november 2023 var det i stort sett tyst.

– Vi har kompletterat med alla ekonomiska underlag, men vi fick ingen direkt återkoppling kring eventuella åtgärder, säger personalen.

Sedan kom beslutet.

Enligt uppgift ska en annan del av kritiken mot huvudmannen ha handlat om att barnen, vid det tillfälle som verksamheten granskades, ej registrerats som närvarande. Pedagogerna förklarar det med att den app som de använder, Tyra, har en viss fördröjning med incheckning så att det ej syns i systemet förrän dagen därpå. I appens dagsvy syns däremot närvaron direkt, något som en mejlkonversation med Tyras support bekräftar.

– Inspektören bad oss skriva ut närvarolistan från webben, men i appen syntes vilka barn som var närvarande.

Dessutom tittade förvaltningen på två olika tidsperioder, menar ledningen.

Närvarostatistiken som skrevs ut den 15 maj 2023 jämförs med antal inskrivna barn på Stockholms stads barn- och elevregister från 13 juni 2023 och mellan dessa datum har barn börjat och slutat.

– Det är naturligt att det diffar. I siffrorna saknas också hänsyn till barn som lever med skyddad identitet. Det känns som att det är mycket som bygger på missförstånd, varför skulle vi inte checka in barnen? säger en pedagog.

Stor besvikelse bland föräldrarna

Altangerel Altan Khuyaq, Haji Osman Abdifatah och Simon Ogunnaike var med på mötet.

Det tiotal föräldrar som Nyhetsbyrån Järva träffat uttrycker stor besvikelse kring förskolenämndens beslut. En pappa upplever att de blivit diskriminerade. Att barnen ska ryckas upp från sina kamrater och trygga punkt mitt i terminen skapar oro.

– Var tänker man på barnens bästa? Varför fick inte föräldrarna informationen innan?
– Vi som föräldrar är nöjda med att ha barnen här. Personalen möter oss med ett leende, säger en mamma.
– Det här skulle inte hända på Östermalm, barn behöver en trygg plats, och här har det inte föregåtts av en process, utan det kom ett beslut på en gång. Det var här mina barn lärde sig prata flytande svenska, säger en mamma.
– Det här kan sätta långsiktiga spår i samhället, säger en pappa.

Enligt en förälder som har barn med särskilda behov erbjuder Regnbågen dessutom professionell hjälp på individnivå, något som en kommunal förskola med större klasser enligt dem kan ha svårt att hinna med.

– Jag har fem barn, varav tre går här. Här slåss aldrig barnen, konstaterar en pappa.

Föräldrarna på plats har stort förtroende för ledningen och pedagogerna.

– Om det hade varit problem med säkerheten hade jag inte skickat mina barn hit, säger en mamma och får medhåll.
– I vissa andra skolor kan barn gå hungriga, men inte här, och de kan alltid låna vantar eller regnkläder om det behövs. Som förälder behöver jag inte vara orolig.

En pappa påpekar att förvaltningen borde ha låtit föräldrarna varit mer involverade i processen och i stället för ett tack efter 24 år möts nu personalen av detta beslut.

Men varken föräldrar eller huvudmannen tänker ge upp. I och med att uppgifter har förtydligats sedan återkallelsebeslutet kom hoppas de på en omprövning av ärendet.

– De brister som påtalats går att åtgärda. Vi hade inspektion senast 2020, men det fanns inga synpunkter då, säger en i personalen.

David Johansson