Texten Unity in diversity är skrivet med röd färg på en grå betongvägg.
Bild: Claudio Schwarz/Unsplash

Sverige är mer splittrat än någonsin. Samhällsklimatet har hårdnat, den politiska polariseringen har intensifierats, och debatter förs ofta med skärpa snarare än att söka dialog.

I stället för att bygga broar mellan olika grupper ser vi hur klyftor fördjupas. Denna uppdelning göds dagligen av politiker som, med retorikens kraft, ställer medborgare mot varandra. Men frågan vi måste ställa oss är: Vad tjänar vi egentligen på att vara splittrade?

Det är dags att vi stannar upp och inser att vi, trots våra skilda bakgrunder och åsikter, har mycket mer gemensamt än vad som skiljer oss åt. För oavsett om du bor i en förort eller på landsbygden, om du är nyanländ eller tredje generationens svensk, brottas vi ofta med samma utmaningar: ojämlik utbildning, arbetslöshet, bostadsbrist och en vårdsektor som knakar i fogarna. Dessa problem är inte resultatet av enskilda individers tillkortakommanden utan av ett politiskt system som alltför länge har misslyckats med att skapa rättvisa förutsättningar för alla.

Annons:
Annons:

Vi delar alla samma framtid

Politiker vet mycket väl hur man exploaterar våra olikheter för att vinna kortsiktiga vinster. De utnyttjar våra rädslor och frustrationen över samhällsförhållanden för att skylla problemen på ”de andra”. En retorik där olika grupper framställs som fiender har blivit ett återkommande inslag i den politiska debatten. Genom att framställa arbetarklassens kamp som ett nollsummespel, där invandrare ställs mot infödda eller landsbygdsbor mot stadsbor, styrs vi mot konflikt istället för samarbete.

Men sanningen är att den reella makten – och därmed möjligheten att förändra våra liv – inte ligger i konflikterna. Snarare ligger den i att vi som samhälle kan enas och hålla våra makthavare ansvariga för de brister som verkligen påverkar oss alla. Att låta oss luras av denna ”vi-mot-dem”-mentalitet gynnar bara de politiker som använder den för att säkra sin egen maktposition. Vi behöver inse att oavsett vilken bakgrund eller politisk åsikt vi har, är vi alla del av samma samhälle och delar samma framtid.

Vi behöver fokusera på det som förenar oss

Det är möjligt att bygga ett Sverige där människor av olika bakgrunder, åsikter och kulturer kan leva sida vid sida, där vår mångfald ses som en styrka snarare än ett hot. Men detta kräver att vi sätter stopp för den politiska retorik som vill så splittring. Vi behöver i stället fokusera på det som förenar oss: vår vilja att se våra barn få en god utbildning, vår önskan att ha tillgång till en fungerande sjukvård, och vårt behov av att känna trygghet i vårt eget samhälle.

För att lyckas med detta måste vi börja med att lyssna på varandra – inte bara på dem som redan delar våra åsikter. Vi måste sträva efter att förstå varandras perspektiv och se att de problem vi upplever ofta har gemensamma rötter, oavsett om vi bor i en utsatt förort eller på en glesbygd i norr. När vi slutar att se varandra som fiender, och istället ser varandra som medmänniskor med liknande behov och drömmar, kan vi börja bygga ett Sverige som är starkare och mer inkluderande.

Det är dags att vi inser att vår styrka ligger i enighet

Det finns hopp. Vi har haft det tidigare och vi kan få det igen. Ett samhälle som står enat är alltid starkare än ett som är splittrat. Tillsammans kan vi skapa förändring, men det kräver att vi ser igenom de politiska manipulationer som försöker göra oss till motståndare. Vi måste påminna oss om att de verkliga fienderna inte är våra grannar, våra kollegor eller våra landsmän – utan de strukturer och politiska beslut som har skapat de ojämlikheter vi alla drabbas av.

Så låt oss börja bygga en ny framtid, där vi tar ansvar för varandra och vägrar låta oss splittras. Det är dags att vi inser att vår styrka ligger i enighet, och att endast genom att stå tillsammans kan vi skapa ett rättvisare, tryggare och mer hoppfullt Sverige för alla.

Det är upp till oss att kräva ansvar och en ny riktning. För om vi inte gör det, vem ska då göra det?

Mohamed Nuur, (V)