man står i motljus och blickar ut genom ett fönster

Kistabon Aarul Eerav, som tidigare skrev en insändare om sin situation, har nu fått slutgiltigt besked från Förvaltningsrätten. Inom tre veckor förväntas han lämna Sverige.

Enligt migrationsdomstolarnas beslut ska Aarul Eerav, snart 21, utvisas till ett land som han inte har bott i på 18 år och där släktingar vid flera tillfällen agerat hotfullt gentemot honom, hans bror och mor. Samtidigt befinner sig Bangladesh enligt Migrationsverkets egen omvärldsanalys i en osäker tid.

Åren i Grekland och Sverige sedan flytten vid tre års ålder räknas inte som formativa ur social eller kulturell aspekt, menar Migrationsverket. Trots intyg på att han talar bättre grekiska och svenska än bengali. Föräldrarna är sedan några år skilda eftersom pappan utsatte dem för psykisk och fysisk misshandel, något som de med hjälp av svensk socialtjänst tog sig ur.

Annons:
Annons:

Har gjort en stämningsansökan till Europadomstolen om kränkning av mänskliga rättigheter

Nyhetsbyrån Järva når Aarul på telefon för att höra hur tankarna går efter beskedet.

Din överklagan om att fallet skulle prövas i Migrationsöverdomstolen avslogs. Vad händer nu?
– Vi har hittat mer information som kan vara till hjälp. Artikel 8 i Europakonventionen handlar om rätten till privatliv och familjeliv och som säger att utvisningsbeslutet måste vara proportionerligt. Jag har just skickat in en stämningsansökan till Europadomstolen gällande kränkning av mina mänskliga rättigheter. Det tar max 12 veckor att få svar.

Vilket typ av utfall hoppas du att det ger?
– Att jag beviljas uppehållstillstånd. Jag hoppas att dessa uppenbara lagbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter blir korrigerade, och att EU eller Migrationsverket själva inser att detta inte bara handlar om en person på ett papper, utan en verklig människa, precis som om det vore deras egna liv.

Vad gör du under tiden?
– Jag försöker att söka arbetstillstånd i Sverige, men de har höjt försörjningskravet från 12 000 kronor. Sedan 1 november 2023 behöver man tjäna 28 480 kronor brutto per månad.

Beslutet förklarar ej varför han inte skulle ha rätt till sitt privat- eller familjeliv

Vad händer om du tvingas flytta?
– Jag vet ärligt inte. Jag kommer inte ens att kunna hålla kontakt med mina släktingar här eftersom jag inte kan köpa ett SIM-kort där.

Finns det något tillstånd som du ännu ej har sökt, som du skulle kunna söka?
– I så fall uppehållstillstånd i anknytning till min fru, men hon lever inte upp till kraven än, vilka säger att man behöver ha 10 061 kronor över efter att hyran är betald. Hon studerar och jobbar bara deltid.

Aarul Eerav anser att migrationsdomstolarna har gjort en stor miss i sin bedömning. De har inte redogjort för varför han inte har rätt till sitt privat- eller familjeliv i Sverige enligt artikel 8. Här har han skaffat vänner, fast anställning, kollegor och förstahandskontrakt på lägenhet. Utöver hans fru bor både bror med fru och hans mor här. Han blev nyss farbror.
– I ett demokratiskt land måste de, enligt lagen, förklara varför de inte anser att det är en kränkning, men det har de inte gjort, säger han.

David Johansson

Av hänsyn till personens önskemål och ärendets karaktär används ett fingerat namn.