Deqa Abukar

Årets mottagare av Raoul Wallenbergpriset är Deqa Abukar, entreprenören från Husby som blivit känd för sitt arbete med att främja företagande i orten. Hon har bland annat varit med och startat organisationer och nätverk som BLING och Womenisa, vars syfte är att stötta entreprenörer som saknar nätverk i affärsvärlden.

Hon får utmärkelsen för sitt ”enastående engagemang i att demokratisera entreprenörskap och göra det tillgängligt för underrepresenterade samhällsgrupper”, skriver Raoul Wallenberg Academy i ett pressmeddelande.

– Det känns bra, det är otroligt hedrande, säger Deqa Abukar.

Annons:

– Jag har ju läst om Raoul Wallenberg i skolan och lärt sig om hans arbete där. Sedan har han följt med mig genom min utbildning till statsvetare. Men det var verkligen ingenting jag kunde föreställa mig när jag satt i skolbänken, att jag skulle bli en del av detta.

För mig är det här mycket mer än ett pris

Deqa Abukar är inte den första Järvaprofilen som uppmärksammas av Raoul Wallenberg Academy. På prisutdelningen i eftermiddag kommer även Hjulstabon Guuled Mohamed få ta emot en utmärkelse. Guuled har tilldelats årets Young Courage Award för sitt arbete med ungdomsredaktionen i Järva.

2023 fick Yusuf Hussein från Rinkeby Young Courage Award för sitt arbete med fotoprogrammet Rise and Shoot och 2021 tilldelades Järvaveckans grundare Ahmed Abdirahman Raoul Wallenberg Academys Hedersutmärkelse.

– För mig är det här mycket mer än ett pris. Raouls handlingar visar oss att vi har alla förmågan att göra skillnad. Utmärkelsen kommer med ett ansvar att jobba för rättvisa och inkludering. Särskilt nu med utanförskap, krig och de utmaningar med demokratin vi har både lokalt och globalt. Det finns mycket att jobba på, säger Deqa Abukar.

Priset består av 100 000 kronor och en staty

Raoul Walenbergpriset instiftades 2012 av Raoul Wallenberg Academy med stöd av regeringen, och delas ut årligen till en person som verkar i Raoul Wallenbergs anda. Mot rasism, diskriminering och intolerans samt för alla människors lika värde. Priset består av 100 000 kronor och en staty av Raoul Wallenbergs portfölj, skapad av konstnärerna Ulla och Gustav Kraitz.

I år är det 80 år sedan Raoul Wallenberg reste ner till krigets Europa för att rädda så många judar som möjligt undan Förintelsen. Därför delas också en särskild hedersutmärkelse ut. Den får politikern och diplomaten Jan Eliasson för sitt arbete inom FN.

Anna Nygård

Print Friendly, PDF & Email