Somaliska akademiker anordnade en utbildningsmässa i Rinkeby Folkets Hus på lördagskvällen.
– Här kan ungdomar mingla, ställa sina frågor och sedan lyssna på tre olika paneldebatter på stora scenen, sade Seynab Mohamud, en av organisatörerna.
Det var trångt framför borden i foajén där representanter för nästan 20 olika utbildningar stod redo att berätta om sina studier och yrken. Där fanns sjuksköterskor, läkarstudenter, jurister, tandläkare, lärare, civilingenjörer i byggteknik och design och många fler. De kom från Kungliga Tekniska Högskolan, Södertörns högskola, Stockholms universitet och även andra högskolor.
Seynab Mohamud är högskolestudent, hon kommer ursprungligen från Örebro, men bor sedan två år tillbaka i Järva.
– Jag läste socialantropologi först, men hoppade av. Nu studerar jag första året till grundskolelärare istället, för årskurs 4-6.
Vid ett bord stod Rawda Abdullahi, som har pluggat media och kommunikationsvetenskap på Södertörn. Det är många unga som inte vad de ska plugga till
– idag jobbar jag som konsult på en byrå, Gullers grupp. Vi jobbar med offentliga och även privata kunder, vi skriver texter, men det handlar mest om strategisk kommunikation och PR.

Vid bordet med vårdpersonal stod Ikram Hassan från Rinkeby, som är färdig sjuksköterska sedan snart två år.
– Just nu jobbar jag som bemanningssjuksköterska på geriatriken på Sabbatsbergs sjukhus. Jag älskar att kunna byta arbetsplats och få olika sorters erfarenheter av yrket.
Det var första gången hon var med på en utbildningsmässa, men hon trodde att de behövs.
– Ja, det är många unga som inte vad de ska plugga till. De flesta mässorna har varit digitala de senaste åren, så det märks att det finns ett behov av att kunna träffas, sade Ikram Hassan.
Efter avslutat mingel flyttade deltagarna in i stora salen. Där följde flera paneldebatter; om allt från pluggtips och inblick i studentlivet till samtal om kreativitet och entreprenörskap.
Kerstin Gustafsson Figueroa