LFI Läslandet och Rinkeby folkets hus driver ett projekt ihop. Inom ramen för projektet utbildas unga i ledarskap och metodik, och får anställning som ledare i Läslandets aktiviteter.
– Vi har just nu åtta ungdomar anställda, och vi hoppas få medel för att anställa fler säger Elena Eek, projektledare och samordnare för insatsen.

Det talas ständigt om hur viktigt det är att få barn och unga att läsa. Det talas också om hur viktigt det är att skapa en meningsfull fritid för ungdomar. I det här projektet kombineras dessa två aspekter. Per Sörås från LFI (Läsfrämjandeinstitutet)Läslandet och Elena Eek från Rinkby folkets hus gick ihop och sökte pengar till projektet hos Gålöstiftelsen.

Förhoppningen är att projektet ska få medel i fortsättningen, så att det kan utökas.
Åtta ungdomar mellan 14 och 18 år har gått en heldagskurs där de fick färdigheter i ledarskap och lärde sig den metod som LFI Läslandet använder sig av.
– Vi ser hur dåliga krafter lockar unga till sig genom att erbjuda pengar mot gentjänster, vi vill vara ett alternativ för de unga där de kan få vettig sysselsättning och en egen lön. Dessutom blir de bra förebilder för de yngre barnen, säger Elena Eek.

Annons:

Per Sörås som är coach och teaterpedagog säger att ungdomarna får lära sig att samarbeta och att bjuda på sig själva.
– När vi är ute i barngrupp så handlar det mycket om att interagera med barn och vuxna i publiken.

Dagens bok heter Cirkusloppor på luffen. Innan det är dags att börja, förbereder ungdomsledarna och lägger ut yogamattor som barnen ska sitta på, tar fram rekvisita och fäster Läslandets klistermärke på de böcker som delas ut efter föreställningen.
– Det är härligt att var ute, under vinterhalvåret är vi inomhus i Rinkeby folkets hus, och ibland är det helt proppfullt, säger Elena Eek.

Per och hans kolleger Stella och Mia gestaltar det som händer i boken. Barnen får vara med och bland annat gå på lina (som ligger på marken) och vara myror. När Mia jonglerar med ”eld” frågar Per om barnen kan säga ordet eld på några andra språk än svenska. Flera barn bidrar med ordet för eld på sina hemspråk.
– Ungdomsledarna hjälper till framförallt före och efter själva bokläsningen. I slutet av dagen går vi igenom vad som fungerat bra och vad vi kan förbättra, säger Elena Eek.


Annika Skarf

Här kan du läsa mer om läslandets tidigare aktiviteter i Järva, sommaren 2022 och sommaren 2023.

Print Friendly, PDF & Email