I höstas startade projektet Scen utanför C, som är en tvåårig satsning med scenkonstverksamhet av unga, för unga.
Projektet riktar sig till unga i socioekonomiskt utsatta områden, och finns i Stockholm, Malmö och Göteborg. I Stockholm drivs verksamheten i Husby och Skärholmen.
Gruppen i Husby träffas på lördagar, och det är ungdomarna själva som skriver manus. När Tarza Nader först kom till Framtidens hus, ville hon egentligen bara skriva.
– Jag har aldrig hållit på med teater, men jag skriver mycket. Efter hand har jag börjat skådespela också, och nu är jag fast, säger hon.
Målet med projektet är att unga ska få större tillgång till scenkonsten, men också att ge scenkonsten fler röster och erfarenheter.
– Vi vill öppna dörrar för en ny generation skådespelare och manusförfattare som bär sin egen berättelse. Förhoppningen är att ungdomarna ska skapa kontakter, kanske bilda egna föreningar och fortsätta med teater när projektet är slut, säger Sarah Ameziane, som är projektledare.
Under jullovet fick ungdomarna en skrivuppgift där de skulle skriva om sina drömmar för orten. De skulle också skriva om tillfället när de varit i ett annat sammanhang, och för första gången märkte att de kom från orten. Temat för hela uppgiften var identitet.
– Vi har en manusgrupp som tar hand om skrivandet, men alla ungdomar hörs i materialet. Vi har haft workshops och annat, där alla får göra sin röst hörd, säger Nisrin Berrada, som är teaterledare.
Gruppen har gjort flera studiebesök, och under våren väntar ett besök på Dramaten. Zakaria Ali berättar att han inte alls hade tänkt börja i gruppen, han följde bara med några kompisar som hade anmält sig.
– Det var mycket roligare än vad jag trodde, jag kände att det nog var något för mig ändå. Nu vet jag att det är så, säger han.
Nua Ali och Abyan Saed ansluter, och dagens övningar börjar.
I juni kommer pjäsen de arbetar med att spelas på Kulturhuset Stadsteatern i Husby.
Annika Skarf