personer går uppför i rulltrappa

Två av tre rulltrappor vid Husbys norra utgång står still, den tredje går bara ned. Anledningen är renovering, men under tiden ställer det till problem för resande – speciellt i slutet av dagen.

De senaste veckorna har avstigande passagerare setts småspringa från blå tåget för att hinna först till hissen vid rulltrapporna mot Husbys norra uppgång (mot Ica). Vad som först ter sig komiskt äts snart upp av den som behöver gå uppför den stillastående och branta rulltrappan. En del behöver pausa mitt i bestigningen, de flesta flåsar även efter.

Annons:

Grus och sten från halkbekämpningen är den vanligaste orsaken till att rulltrappor stannar

Rulltrapporna i Husby har renoverats till och från under 1–2 års tid. Varför tar det så lång tid? Vad har hänt med den som renoveras nu (fram till den 21 februari)?

“Det stämmer att det pågår renovering av två av tre rulltrappor: Mittentrappan stängdes tidigare av för ett stegbyte på grund av sådant som vi inte kan påverka eller planera för då det var orsakat av grus och skador av stegen som då måste bytas. På vintern kommer det in grus och sten från halkbekämpningen och det är den absolut vanligaste orsaken till att rulltrapporna stannar. I detta fall har nu även en handledare skadats oturligt nog och där väntar vi in material för att åtgärda detta, vilket gör att den är avstängd nu igen. För rulltrappan längst till höger uppifrån byttes en stegkedja på år 2023 och det är ett tidskrävande arbete. Nu utför vi en åtgärd på drivpaketet vilket även det är tidskrävande och behöver göras i flera steg.” svarar Cajsa Sjöbeck på SL:s presstjänst i mejl.

Går det inte att byta riktning på den fungerande rulltrappan? Hur planerar ni att förbättra situationen för resenärerna?

“Tyvärr går det inte att byta riktning på dessa äldre trappor och vi hoppas på att alla de tre rulltrapporna är i gång snart. Det är beklagligt att rulltrappor ibland står stilla. Vi förstår att resenärer kan bli irriterade. På många stationer finns det parallellgående rulltrappor, vanliga trappor och hissar. Likt du nämner är det bara en rulltrappa i detta fall, men hiss finns tillgänglig på stationen för den som behöver (även fast vi förstår att hissen får ta flera personer än vanligt om många går till hissen i stället för rulltrappan). De resenärer som är helt beroende av hissar eller rulltrappor kan få hjälp genom SL:s tillgänglighetsgaranti. Det kan till exempel vara en taxiresa till en station där hissen eller rulltrappan fungerar.”

Orsakerna är sällan tekniska fel utan service och underhållsåtgärder

Rent generellt beror det ej på tekniska problem när rulltrapporna stannat.

“Rulltrappor står stilla ibland, oftast kortare perioder. Orsakerna är sällan tekniska fel utan service och underhållsåtgärder, mindre åtgärder som klottersanering och återställning efter vandalisering. Cirka 90 procent av alla stopp i rulltrappor beror på saker som vi inte kan påverka – grus i kammarna, vandalisering i form av klotter och klisterlappar, påverkan på handledare eller okynnesnödstopp. Vid nödstopp står rulltrappan stilla tills den är tom på folk så att den kan startas igen. Vissa nyare rulltrappor har sensorer som känner av när rulltrappan är tom och då startas den automatiskt. I andra fall måste en nödstoppad rulltrappa startas manuellt, antingen av stationsvärd eller av underhållspersonal som först måste göra en teknisk kontroll. När underhållspersonal måste tillkallas tar det förstås längre tid att starta rulltrappan än när stationsvärden kan göra det själv. Om det händer en olycka i en rulltrappa måste den alltid stoppas och tekniker måste göra en funktionskontroll för att se att det inte var något tekniskt fel som var orsaken.” avslutar Cajsa Sjöbeck.

David Johansson