Bild från gympahallen där elever lyssnar på Thuram.

Lilian Thuram är författaren, filantropen och den franska fotbollsspelaren som var med och tog VM-guld 1998. Numera ägnar han en stor del av sin tid till att resa runt och föreläsa om och mot rasism. Den här veckan har han varit i Järva.

Förra året föreläste Lilian Thuram i Rinkebyskolan, och i år var han på andra sidan Järvafältet. Under tre dagar har Thuram medverkat i en temavecka, som anordnats av Akalla grundskola. Han har en stiftelse i arbetet mot rasism och han har föreläst för föräldrar, elever, lärare och annan skolpersonal.

På onsdagseftermiddagen var det årskurs 8:s tur att möta fotbollsstjärnan i Akalla grundskolas gymnastiksal. Han hade två tolkar med sig, en översatte från svenska till franska för honom och den andra översatte hans svar till svenska så att publiken förstod. Tillsammans med Thuram deltog även områdespolisen i Järva, Rissa Seidou.

Annons:
Annons:

Biträdande rektor Lauriane Baillet inledde kort om skolans arbete med MVP, mentorer i våldprevention, Sedan lät hon eleverna, som hade läst på om Lilian Thuram, att ställa frågorna. Första frågan handlade om hur Thuram hade upplevt rasism, och han berättade om sin skolgång, och att det var i skolan han första gången upplevde rasism.
– Även bland lärarna fanns rasister, och de finns överallt. Även här, bland er.

Vi bekräftade fördomarna om oss, många var lite rädda när vi kom

Han har mött rasism över allt; bland tränarna i fotboll, hos publiken ”som gör apljud när jag har bollen”. Motreaktionen bland hans kompisgäng i förorten, som han liknade vid Järva, var att åka in till stadens centrum och visa attityd.
– Vi bekräftade fördomarna om oss, många var lite rädda när vi kom.

Vad har varit din drivkraft, löd en fråga.

– Min mamma var ensam med fem barn, och hon hade disciplin hemma. Jag tog inte till våld i skolan, för då hade hon kommit dit och skällt ut mig inför alla. Jag ville inte att mamma skulle skämmas för mig.

Lilian Thurams åsikt är att disciplin gör livet lättare.
– Disciplin är inget negativt. Utan disciplin blir du aldrig fotbollsproffs.

Vem tycker du är bäst, Messi eller Ronaldo?

Nästa fråga handlade just om fotboll, något som, det skulle visa sig, irriterade Thuram.

– Vilket lag är ditt favoritlag?

Nej, det ville han inte svarar på. Han gjorde också klart att en fråga som han verkligen tycker är ”korkad”, är en fråga som han får överallt. ”Vem tycker du är bäst, Messi eller Ronaldo?”
– Varför måste man välja, undrade Thuram.

En elev frågade vilken som är den största orättvisan han varit utsatt för. Då svarade Thuram på ett sätt som visade att han ville säga något annat.
– Livet är vackert. Ni själva skapar er egen lycka. Se det som är vackert, inte bara det negativa.

Det verkade tydligt att han ser eventuella motgångar i livet som individuella problem.
– Svårigheter är en del av livet. Allt beror på vilken inställning man har. Ingen är dömd att misslyckas.

Ingen lyckas ensam

Men en liten stund senare deklarerade han att han, precis som Mohammed Ali, vill använda sitt kändiskap för att ”förändra samhället”. Och han sade också:
– Ingen lyckas ensam. Jag har haft så många runt omkring mig som hjälpt mig att bli bättre.

Det blev en del prat om rapmusik, ”de uppmanar till våld”, och fördelen med att tala flera språk och om betydelsen av att lyssna på sina lärare. I slutet av mötet hörs trots alla varningar frågan ”Ronaldo är den bästa spelaren, eller hur?”. Men det låtsades inte Thuram höra.

Kerstin Gustafsson Figueroa