Evis Leander har arbetat ett helt liv i Spånga-Tensta och är en av dem som varje månad bidrar ekonomiskt till Nyhetsbyrån Järva.
– Jag tror, att ett område behöver en lokaltidning, det är viktigt för sammanhållningen bland dem som bor där.

En lokaltidning behövs för att själv känna sig uppmärksammad, menar Evis, men också för att förstå och lära känna det område man bor i.
– Den behövs på Järva, likväl som i Kråkemåla eller någon annan ort. I Stockholm i synnerhet, där de stora medierna bara har riksnyheter, så behöver de olika stadsdelarna sina lokala nyheter.

Annons:

Idag är tidningen en angelägenhet inte bara för dem som bor här

Evis har följt tidningen sedan starten i samband med Järvaveckan 2018.
– Jag har känt att jag vill uppmärksamma tidningen, och den har utvecklats enormt sedan dess. Idag är den en angelägenhet inte bara för dem som bor här. Jag har varit med från början, olika intensivt, men jag har alltid följt tidningen.

Evis Leander bor i Spånga, som också är en del av stadsdelen Järva, men Nyhetsbyrån Järva fokuserar på orterna längs blåa tunnelbanelinjen.
– Ja, jag tycker det är bra. Det är också bra att som Spångabo bli informerad om vad som händer på Järva. Det finns mycket som man kan bekanta sig med på Järva, genom att följa Nyhetsbyrån Järva.

Hela sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat i Spånga-Tensta. Först som lärare, sedan som skolledare och sedan som samordnare för de sociala verksamheterna runt barn och ungdomar i stadsdelen.

Tidningen blir också ett sätt för henne att hålla kontakten med Järva

– Jag var spindeln i nätet för det arbetet i Spånga-Tensta, och skulle få förskola, skola, socialtjänst, polis och föreningsliv att samverka. Det var mycket fokus på Tensta eftersom Spånga har ett ganska väl etablerat föreningsliv i alla fall, som hittar sina vägar till makten och politiken ändå.

2017 slutade hon i Spånga-Tensta och gjorde sina sista år på socialförvaltningen centralt, som är placerad i Farsta. Tidningen blir också ett sätt för henne att hålla kontakten med Järva, även efter pensionen.
– Ja, så är det. Jag är själv uppvuxen i en mindre stad, där Borlänge tidning, Dala-Demokraten, Falu-Kuriren var det man läste. Jag började läsa DN när jag flyttade till Stockholm och det tog lång tid innan jag trängde in i det innehållet. Så jag vet hur mycket en lokaltidning betyder för dem som bor där.

Åren i Tensta har präglat Evis och hennes syn på världen. Många av hennes bästa vänner var de som jobbade i civilsamhället där.
– Tensta har varit mitt livs universitet, där har jag lärt mig sådant som det inte går att läsa sig till på universitet eller högskola. Utan du måste leva dig igenom och försöka förstå.

Kerstin Gustafsson Figueroa