Många, både etablerade och nyanlända, alla föräldralediga, från olika delar av Stockholm var på plats för att fira eid al-fitr med Svenska med baby.
– Det kom 120 familjer som på olika vis ville fira med andra familjer och det var över förväntan faktiskt, säger Nashua Mouaid, som är projektledare för Svenska med baby.
Organisationen har ett IOP-avtal med Stockholms stad, sedan flera år tillbaka.
– Många har inte så stora nätverk här, då blir det extra viktigt att dela denna glädje med andra barn.
Nytt för i år är att vi i föräldragruppen i Tensta bjuder in svensktalande seniorer
Svenska med Baby driver sex föräldragrupper runt om i staden, varav två finns i Järva. En grupp är på öppna förskolan i Kista kyrka och den andra på Opalen i Tensta.
– Nytt för i år är att vi har integrerat vårt projekt “Tre generationer möts” i föräldragruppen på Opalen i Tensta, där vi bjuder in svensktalande seniorer.
Syftet är att skapa meningsfulla möten mellan nyanlända barnfamiljer och svensktalande pensionärer.
– Genom att mötas och lära känna varandra främjas språkutvecklingen. Då kan nya sociala nätverk byggas upp, samtidigt som vi motverkar isolering och ensamhet för seniorerna, säger Nashua.
Svenska med baby är också en del av samarbetet på stadens mötesplats Welcome House, på Medborgarplatsen på söder, som invigdes i mars.
– Eid är en viktig högtid för muslimer, och vi ville fira ordentligt. Mötesplatsen invigdes under ramadan och många som fastade kunde inte kunde delta då. Därför var eid ett fint tillfälle att nå ut och kunna fira tillsammans, säger hon.
Svenska med babys målgrupp är barnfamiljer med barn upp till 10 år.
– Men alla är välkomna att delta i våra aktiviteter för att öva språket, lära känna varandra och skapa nya sociala nätverk, säger Nashua.
Under festen i Welcome House fanns hennamålning, pingis, pyssel och andra aktiviteter för barnen. Många stannade kvar tills festen var slut.
Krista Sirviö
Svenska med baby startades 2012 av två föräldralediga kvinnor i Stockholm, Karin Bruce och Ylva Strander. De saknade möten med föräldralediga mammor och pappor med annan bakgrund än de själva och beslöt att göra något åt det. Svenska med baby finansieras av Allmänna arvsfonden efter att ha drivits ideellt i flera år. Idag är Svenska med baby en nationell organisation som finns på många olika platser i Sverige.