Stockholms universitet har beslutat att Institutionen för data- och systemvetenskap (DSV) troligen ska flytta från sina lokaler i Järva, framgår i ett inlägg på universitetets hemsida.
– Nej, ska de flytta? säger en student förvånat när han nås av nyheten.
Upp till 5 000 studenter på DSV:s utbildningar kommer enligt tidsplanen inom ett par år att behöva bege sig till Frescatiområdet i stället för till Kista när universitet ska spara in på lokalkostnader. De följer i samma spår som KTH som 2023 flaggade för en flytt.
Beslutet om genomförandeplanen att flytta Sveriges äldsta IT-institution från NOD-byggnaden på Borgarfjordsgatan 12 fattades av SU:s rektor den 12 september 2024 och är en del av ett lokaloptimeringsprojekt som startade hösten 2023. Förutom DSV planeras även Institutionen för arkeologi och antikens kultur och Institutionen för mediestudier att flyttas, samtidigt som en renovering av lokalerna på Frescatiområdet äger rum.
Avsikten ska bland annat vara att minska de förhyrda ytorna och syftet är att skapa ett ”mer sammanhållet, levande campus på Frescati med effektivt nyttjade lokaler anpassade efter verksamhetens behov idag och i framtiden”.
När Nyhetsbyrån Järva tittade förbi NOD-byggnaden på torsdagseftermiddagen var ett par DSV-studenter delade i sin syn på förändringarna. Flytten berör cirka 5000 studenter och 220 anställda
– Nej, ska de flytta? sade en ung man förvånat.
– Men det är väl 2027? sade en annan, som inte hinner beröras direkt eftersom han snart avslutar sina studier.
– Det är tråkigt när de har byggt upp något under så lång tid. Samtidigt kan det bli mer samhörighet på Frescati, ibland känns det som att DSV och SU inte har varit samma, fortsätter den första.
Att institutionen för data- och systemvetenskap legat i “Europas Silicon Valley”, med kända IT- och techföretag runt hörnet, har nog åtminstone tidigare varit en fördel. Nuvarande prefekt Jelena Zdravkovic tonar dock ned flyttens betydelse.
Hur kommer den nya placeringen av utbildningen att kunna kompensera för det? Studenter och utbildningen hamnar ju på sätt och vis längre från den direkta arbetsmarknaden.
”Arbetsmarknaden för våra studenter finns överallt i Stockholm, Kista har tappat bort sin placering kring det. Den andra nackdelen är att Kista inte har utvecklats till ett studentcampus, skriver Jelena Zdravkovic i ett mejl.
Hur har beslutet för flytten tagits – är det bara en rektor som bestämt detta eller har det skett under något slags samråd med annan berörd personal?
“Det var en lång process tills universitetet kom fram till beslutet; den involverade flera möten, studier, och därmed flera personer förutom rektorn. En förstudie gjordes med personalen för tre år sedan, till exempel.
Hur många studenter och personal berörs?
“Cirka 5000 studenter och 220 anställda.”
Vilka reaktioner har ni fått?
“Internt har det mest varit positiva reaktioner; med stöd och glädje från andra institutioner att DSV flyttar närmare – för samarbetets skull; glädje bland studenterna att flyttas till en riktig universitetscampus och där alla andra SU-studenter är.”
Vad betyder “lokaloptimering” i sammanhanget och finns det fler skäl till flytten?
“Det betyder att man får optimera fastigheter, energiförbrukning och utsläpp.”
David Johansson