Justitieminister Gunnar Strömmer (m) talar i mikrofon på en scen.
Justitieminister Gunnar Strömmer (m).

Justitieminister Gunnar Strömmer (m) gjorde på torsdagen ett besök i Rinkeby Folkets hus. Under kvällen svarade han på frågor om bland annat polisbrutalitet, hur de ser på riskerna med hemlig avlyssning och om han har en vision för det svenska samhället.

Sammanlagt 97 personer deltog i det drygt en och en halv timme långa mötet med Gunnar Strömmer som annonserats att diskutera regeringens åtgärder emot kriminalitet. Torsdagskvällen inleddes med plockmat, fika och mingel utanför Rinkebysalen och några av gästerna passade på att ta selfies med justitieministern.

Efter en kort introduktion av Folkets hus ordförande Carl Hamilton och verksamhetschef Fardosa Omar presenterades ”En kväll för tryggheten” och Gunnar Strömmer höll sitt öppningsanförande.
– Det dödliga skjutvapenvåldet drabbar allt fler oskyldiga. Trygghet och frihet hänger verkligen ihop, sade han och gav olika exempel från de senaste åren där oskyldiga drabbats av den organiserade brottsligheten.

Annons:

Varför tar regeringen bara efter delar av ”den danska modellen”?

Han resonerade att ”kostnaderna av brottsligheten” motiverar att positionerna flyttas fram gällande exempelvis den personliga integriteten.
– Leif GW Perssons råd var att jag skulle ”ta det lugnt”. Jag tror att vi är i ett läge där vi måste våga pröva grejer och ha en ganska hög hastighet, sade han.

Därefter inleddes frågestunden med att två inskickade frågor lästes upp.

”Varför tar regeringen bara efter delar av den danska modellen, varför inte de förebyggande åtgärderna också?”
– Därför att vi behöver göra allt samtidigt. Faktum är att om vi jämför, så har vi 75% av de danska förebyggande åtgärderna. Men jag tar fasta på frågeställarens medskick att komma ihåg dem.

”Ni har kallat era reformer för ett paradigmskifte inom svensk kriminalpolitik med hemliga tvångsmedel, straffskärpningar, vistelseförbud och vad ni kallar säkerhetszoner. Vilken vision har ni för ett samhälle baserat på detta skifte?”
– Vision eller inte, jag vill att Sverige ska vara ett fritt och tryggt samhälle, ett anständigt samhälle. Där går barnen till skolan, till fotbollsplanen, till folkets hus och spelar schack eller läser böcker. Där blir de inte indragna i kriminalitet och där kan folk som vill skicka ut sina barn på kvällen till kompisar känner sig trygga med det.

Vi gör det för att Sverige ska bli friare och tryggare för alla andra människor

Han beskrev också att han vill ha ett land där människor som anstränger sig, startar företag, som vill göra rätt för sig kan lyckas och vara ”en fin förebild för nästa generation”.
– Om vi inte trycker tillbaka de kriminella nätverken kommer vi att vara på en helt annan plats om tio år. Ja, det är repressivt för de som drabbas, men vi gör det för att Sverige ska bli friare och tryggare för alla andra människor, sade han som försvar för vistelseförbudet som började gälla den 1 februari.

Sedan öppnade värdarna upp för spontana frågor från publiken.

Imam Hussein från Rinkeby undrade hur regeringen jobbar för att hindra att brott ens blir ett alternativ i de ungas liv.
– Jag har begravt mer än 40 ungdomar i våra områden. Vi ser strängare straff, men trots det sker fortfarande våldsbrott. Hur säkerställer ni att de förebyggande insatserna är tillräckliga?

– Våra sociala insatser som använts för att förebygga brott fram till nu har inte varit effektiva. En del av den repression som jag står för – straff till exempel – vi vet att den enda chansen att hålla borta en del av de här ungdomarna från de kriminella är att låsa in dem. Men då måste vi göra mycket bättre saker med dem då de är inlåsta, svarade Strömmer.

Och sedan beskrev han hur de vill ”fånga barnen innan de har blivit kriminella” med hjälp av skolsociala team, stöd till föräldrar och möjligheten för skola, polis och socialtjänst att dela information och sätta in insatser tidigt.
– Ni vet lika väl som jag att om man ska få fullständiga betyg måste man kunna svenska. För att lära sig svenska måste man börja redan i förskolan, fortsatte han.

Om ökande polisbrutalitet

Marit Andersson från Husby ifrågasatte hur hon som boende i Järva ska kunna känna ”trygghet och frihet” för sina barn när hon märker att polisbrutaliteten ökar i området.
– De vill inte anmäla, för de säger att det inte hjälper. Ungdomarna är rädda för polisen, sade hon.

– Det finns ingen polis i världen som har så höga förtroendesiffror som svensk polis. Jag vågar påstå att svensk polis är världens minst korrupta, vi måste ändå börja där. Det andra är att allt för många känner inte tilltro till polisen. Jag vet att polisen tar väldigt allvarligt på det, sade Strömmer.

En ung, märkbart påläst, kvinna hade flera frågor, varav en handlade om rättssäkerheten i och med den nya avlyssningslagen, hur de ser till att inte oskyldiga avlyssnas?
– Vi vet att kan man ligga före på kurvan och få reda på saker innan de har hänt; så kan man förhindra väldigt många skjutningar, sprängningar och andra grova våldsbrott. Finns det risker? Ja, därför är det viktigt att ha väldigt styva regler. Man måste gå till domstol, beskriva vilka de avlyssnar så att det finns tillräckliga skäl. I domstolsprövningen finns advokater som argumenterar för integritetsintresset och sen bestämmer domstolen om man får köra eller inte. Sedan finns en efterhandskontroll av en myndighet. Vårt sätt att försöka undvika riskerna är att ha så mycket kontroll före och efter som det bara går.

Systemet har tagit mamman, tryggheten, från familjen

”Hindi”, en kvinna som bott i Rinkeby länge, drog hem kvällens största applåder för sin fråga. Hon beskrev att hon sett många ensamstående mammor i området vars barn hamnat i kriminalitet och att flera av dem tvingats ta tillfälliga vårdjobb, med delade turer och under osäkra villkor.
– Nuförtiden ser jag att man förnyar avtal varje månad i stället för att ge fast anställning. Systemet har tagit mamman, tryggheten, från familjen. Och facket gör inget. Varför kan inte dessa invandrarmammor få fasta anställningar efter flera år?

Gunnar Strömmer verkade uppriktigt förvånad över den beskrivna situationen.
– Om det är så som du beskriver, att man gör allt det som samhället förväntar sig av en, går till jobbet och tjänar sina egna pengar – då håller jag med dig om att det är oanständigt att man inte får ett fast jobb. Jag är förvånad att facket inte gör något. Jag lovar att ta upp frågan med arbetsgivarsidan och den fackliga sidan när jag träffar dem, svarade justitieministern.

David Johansson