Rinkeby Folkets hus och Läslandet firar fem år av samarbete och på lördagseftermiddagen hölls stor fest på källarvåningen i Rinkeby med omkring 160 deltagare, olika uppträdanden, mat och glass.
– Vi som föräldrar gör det här för våra barn, säger Elena Eek.
Röda mattan är utrullad och glittriga draperier och ballonger leder in till stora salen där det är fullt ös. På scen står en kvinna och en man i Läslandettröjor och leder sång och dans med Pippi Långstrump-bok. En man spexar runt bland barnen i bänkraderna.
Efter en fikapaus med varm korv och bröd blir det presentation av Marlen Eskander, grundare till Läsfrämjarinstitutet, LFI, och Läslandet som i år firar tio år. Några barn får ställa frågor i mick om varför hon startade det hela?
– Jag startade det här för att ha en plats där jag och mina barn kunde hänga, svarar hon.
Ett annat undrar om det gjort henne rik.
– Ja, rik på böcker, och ord. Man kan bli rik på annat än pengar.
Tredje frågan, högst relevant med tanke på dagens festligheter, handlar om hur hon kan göra det?
– Jag får hjälp av alla supermammor och superpappor som är här, säger hon.
Sedan blir det allsång från scenen med hjälp av ett häfte som delats ut.
– Vilken sång vill ni att vi ska sjunga? säger kvinnan som leder allsången och går runt med en mick.
Det blir “Lille katt” och sedan “Sjörövarfabbe”.
I köket utanför syns personalen från Rinkeby Folkets hus hjälpa till med serveringen. Där står Elena Eek, som tillsammans med verksamhetschef Fardosa Omar talade i inledningen.
– Jag, Marlen och Fardosa har barn som vuxit upp med Läslandet. Vi som föräldrar gör det här för våra barn, säger Elena Eek.
Läslandet startade först i Södertälje 2015 och kom till Rinkeby 2020. Deras verksamhet främjar läsning genom teater, andra konstnärliga och språkliga uttryck. Sedan en tid finns de även i Tensta, men fortsätter samarbetet med Rinkeby Folkets hus. Bland annat med öppna familjeaktiviteter.
David Johansson