Fatma, Primus och Al-zahra. Handledaren Elin sitter bakom. Mohammed och Vilhelm ville inte bli fotograferade.

Mer än hundra ungdomar från hela Stockholm har i olika tidsperioder arbetat i Kista Science Citys lokaler i sommar. Tillsammans med företaget Rookie Startups har de försökt hitta lösningar till olika samhällsproblem.
– Vårt uppdrag är få fler unga att ta del av kulturförvaltningens aktiviteter, sade Primus Rubin, 16 år.

Det handlar om socialt entreprenörskap och sommarjobbarna arbetar som samhällsutvecklare på uppdrag av flera kommunala förvaltningar. Primus Rubin har tillsammans med Mohamed Hassan, 16, Fatma Hamdo Alismaeil, 17, Al-zahraa Khalaf, 17, och Vilhelm Hellstenius, 17, under tre veckor funderat på hur de ska få fler ungdomar att ta del av kulturella aktiviteter som anordnas av Stockholms stad.

– Kulturförvaltningen behöver hjälp att nå ut till ungdomar i förorten, säger Vilhelm, som själv bor i Spånga.

Annons:

Gruppens förslag är att grunda en förening för unga i hela Stockholm. De vill på så sätt öka kulturmedvetenheten.

Akteve ska föreningen heta, en kombination av orden aktiva och evenemang

– En förening där vi ska kunna skapa olika aktiviteter för ungdomar. Akteve ska föreningen heta, en kombination av orden aktiva och evenemang, säger Al-zahraa.

– Vi ska nå ut till ungdomar genom sociala medier, gå runt i skolorna och föreläsa, och sätta upp affischer överallt i staden, säger Fatma.

Gruppen har gjort ett bildspel som ger förslag på hur föreningen ska fungera och de visar resultatet av en enkät de har gjort om ungdomars aktiviteter och intressen. Dessutom visar de statistik från stadens kolloverksamhet, en verksamhet som kulturförvaltningen verkligen behöver hjälp att nå ut med i Järva. Endast en (1) procent av barnen i Rinkeby-Kista åkte på sommarkollo, och bara 4 procent från Spånga-Tensta.

Det var inte bara bara kulturförvaltningen som deltog i projektet, utan även trafikkontoret, miljöförvaltningen och Järva stadsdelsförvaltning. Trafikkontoret ville till exempel få tips på hur staden ska komma till rätta med nedskräpningen och de vill nå ut bättre med appen Tyck till.

– På fredag ska alla grupper presentera sina kreativa lösningar, för varandra och för ett gäng experter bestående av företagare och tjänstemän från kommunen, säger Elin Estvall, som är handledare från företaget Rookie Startups.

Då blir det ”draknäste” och gruppen förbereder sin ”pitch”. På frågan om de är nervösa svarar de nästan unisont:

– Ja, litegrann.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Print Friendly, PDF & Email