skolelever strejkar för miljön.
Järvas elever i skolstrejk för klimatet i december 2019

Årets marsmånad var den varmaste någonsin i Europa och den näst varmaste i världen, den globala medeltemperaturen för månaden har bara varit högre 2024. I Järva satsas nu miljoner för att hantera det förändrade klimatet.

Uppgifterna kommer från det EU-finansierade forskningsinstitutet Centre for Medium Range Weather Forecasts (ECMWF) som rapporterar de senaste klimatförändringarna. 

– Mars 2025 var den varmaste marsmånaden i Europa, vilket återigen visar hur temperaturerna fortsätter att slå rekord. Det var också en månad med extrem nederbörd över hela Europa, där många områden upplevde sin torraste marsmånad någonsin och andra sin regnigaste mars på åtminstone de senaste 47 åren, säger Samantha Burgess, Strategisk ledare för klimat på ECMWF.

Klimatförändringarna kommer sannolikt att märkas mer och mer under de kommande åren. Även i Järva drabbas invånarna redan nu av väderrelaterade problem som beror på ett varmare och mer instabilt klimat. Det handlar om både översvämningar och torka.

Stadsdelen gör klimatanpassningar för att möta och förebygga effekterna av den globala uppvärmningen och för 2025 har staden avsatt 12,9 miljoner till Järva. Pengarna ska bland annat gå till upprustning av koloniträdgårdar, renovering av plaskdammen i Trudelutten i Kista och fler ängar som gynnar den biologiska mångfalden.

Anna Nygård