Man ser in i en möteslokal, fötterna på dem son är där.

I källarlokalen på Hinderstorpsgränd i Rinkeby har runt 15 personer samlats. En av de lokala hyresgästföreningarna har årsmöte. När de ordinarie punkterna på dagordningen klarats av kommer frågan som splittrar hyresgästerna. Frågan om vatten.

Fastighetsbolaget Victoriahem har börjat införa vattenmätare i sina lägenheter, några fastigheter fick det i höstas och några i början av 2024. För Mohamed Hagi Farah, som bor hos Victoriahem, har vattenmätningen inneburit en smärre katastrof. Senaste hyran var 28,9 procent högre än den var i januari i år, den årliga hyreshöjningen inräknad.
– Jag vill att årsmötet ska kräva att Hyresgästföreningen säger upp avtalet om vattenmätning med Victoriahem, säger han.

Ordföranden som leder årsmötet säger att Hyresgästföreningen har förhandlat fram ett ”extra bra avtal just för Järva”, och att boende i andra områden i Sverige inte har fått lika mycket vatten tilldelat.

Annons:

– Jag bor ensam och kommer inte göra av med hela den kvoten vatten och då ska jag inte heller betala hela summan.

En av hyresgästerna på mötet vänder sig mot Hagi Farah och säger:
– Ska jag betala för att dina barn slösar?

Alla måste tänka mer på hur vi använder vattnet

Ordföranden och flera av mötesdeltagarna anser att Hyresgästföreningen kan inget göra. ”Alla måste tänka mer på hur vi använder vattnet. Vi här kan inte göra något. Vi måste lära oss att spara.”

Efter mötet stannar fyra hyresgäster utanför lokalen. De bor alla hos Victoriahem och bilden de målar upp är inte nådig. Hyrorna har höjts med mer än tusen kronor i månaden, utöver den vanliga hyreshöjning på drygt fem procent.

– Det blir mer och mer hela tiden, suckar en småbarnsmamma.

De berättar om lägenheter, som betraktas som renoverade, där fönstren inte går att stänga och balkongdörr som inte går att öppna.

– Om jag lyckas få upp den, är den omöjlig att stänga igen, säger en pappa till tre barn.

– I två år har jag väntat och de säger att de väntar på reservdelar. Det blåser rakt in.

Run Bolle har bott i samma lägenhet i Rinkeby i 27 år.
– Vi har haft minst sju olika värdar under de här åren, suckar hon.

Vi har inte råd att köpa mat längre

I trerumslägenheten bor hon med två vuxna barn och en svärdotter. Under första 24 åren gjordes inga renoveringar i lägenheten.
– Men hyran höjdes varje år ändå.

Men 2021 renoverades lägenheten och sedan hösten 2023 betalar de för sin varmvattenförbrukning.
– För 83 kvadrat betalade vi 7300, men i april var hyran uppe i 8450. Varje månad ökar det. Vi har en vattenmätare, men vi kan inte se hur mycket vi använder. Jag har letat på nätet, men ingenstans kan vi se hur vi har förbrukat.

Många av Runs grannar klagar på hur dyrt det har blivit.
– Ja, alla klagar, vi har inte råd att köpa mat längre. Folk har så ont om pengar ändå.

Adar Dhelmaay har bott med sina fem barn i samma lägenhet i Rinkeby i tolv år. Sedan i höstas betalar hon extra för vatten. Hon har en mätare i lägenheten.
– Men jag vet inte hur de räknar, det är olika för kallt och varmt vatten.

Jag vet inte hur länge jag klarar hyran

Hon säger att varje månad ökar avgiften för vatten.
– Jag vet inte hur länge jag klarar hyran. Ingen vet. Det känns orättvist.

De bor sex personer i en trerummare, och hon har velat byta till en större lägenhet.
– Då sade de till mig att gå till kontoret och säg att du vill renovera. Då får du en större lägenhet, annars får du det inte. Men det kändes inte bra, så ska det inte gå till.

Abdallah Ahmed bor i en fyrarumslägenhet i Rinkeby, Där finns numera tre varmvattenmätare; en i badrummet, en i köket och en i den lilla toaletten.
– Tre mätare och siffrorna visar olika på alla tre.

De är sex personer, föräldrarna och fyra nästan vuxna barn, som bor på 96 kvadrat på Stenbygränd. Grundhyran var 9556 kronor.
– När hyran kom i februari blev den tio procent högre på en gång.

I sin mobil kan han se exakt hur mycket varmvatten och kallvatten de använder

Höjningen från hyresförhandlingarna blev 5,18 procent, och resten av höjningen var priset på vatten. Den första månaden försökte familjen spara på vattnet.
– Men det gick inte så bra. Mina söner spelar fotboll och tränar. Hyran i mars var på 11 390.

Abdallah Ahmed har numera järnkoll på sin egen familjs förbrukning. I sin mobil kan han se exakt hur mycket varmvatten och kallvatten de använder. Han visar i luren.
– Titta, här har vi använt så många kubikmeter vatten, det kostar 157 kronor. Men de har debiterat drygt 180 kronor. Har de höjt avgiften utan att meddela hyresgästerna? Vem kontrollerar det?

Kerstin Gustafsson Figueroa

Läs även intervjun med förhandlingsstrategen på Hyresgästföreningen: Järva får betydligt mer varmvatten än andra, och vad fastighetsägarna säger i artikeln Lagen gynnar fastighetsägarna i vattenstriden.

Print Friendly, PDF & Email