En kvinna står upp i publiken och talar i mikrofon.

Stolarna i Folkets Husby räckte inte till när stadsdelsnämnden hade sitt sammanträde på torsdagskvällen. Det var sista veckan för kvinnosimmet, som pågått i Husby och Tensta sedan i höstas, och kvinnorna var förtvivlade.
– Vi är många här ikväll, låt oss få fortsätta, för oss betyder det så mycket mer än simning.

Fler kvinnor tog ordet och förklarade hur viktig den här satsningen är för dem.
– Vi jobbar alla, vi har många barn, och när ni åker hem härifrån då fortsätter vi att nattvandra. Vi behöver det här, sade Ardo Warsame.

Mandeq Rashid sade att hon hade betalat simskola för att hennes två äldsta barn skulle lära sig simma.
– Men nu kan jag lära sina yngsta på egen hand, nu kan jag vara med mina barn i vattnet. Snälla, låt oss få fortsätta.

Annons:

Tanken var ju aldrig att det här skulle vara en permanent verksamhet

Stadsdelsdirektören Toni Mellblom svarade att simundervisningen skulle egentligen ha tagit slut redan i höstas, men att de förlängde en period till.
– Det finns inget förslag till förvaltningen om att vi ska förlänga något mer. Tanken var ju aldrig att det här skulle vara en permanent verksamhet, sade han.

Nikoletta Dolfin, som är en rutinerad simlärare och har hjälpt till ideellt både i Husby och Tensta simhall, menade att det vore ett stort misstag att avsluta verksamheten.
– Det skrivs alltid om att vi i orten äter fel och inte rör på oss tillräckligt, men titta här hur många som vill fortsätta simma. Ni kan inte stänga ner det här, det vore ett stort misstag.

Mohamed Hagi Farah frågade om sommarjobben, och fick veta att i dagsläget har 2973 ansökt om sommarjobb och 1955 har blivit erbjudna. Han frågade dessutom vad förvaltningen gör för att öka mångfalden bland personalen.

– Vi anställer folk efter kvalifikation, sade Toni Mellblom.

Vi ska sträva efter att anställa folk lokalt

Parkförvaltningen i stadsdelen ska tas över i kommunal regi, och folk har redan börjat anställas. Nyhetsbyrån Järva frågade om det inte borde vara en kvalifikation att bo i området vid anställning? Särskilt med tanke på den höga arbetslösheten och satsningen som kallas för Fokus Järva.

– Jag håller med, vi ska sträva efter att anställa folk lokalt och det är något som politiken också vill, så det ska vi sträva efter, svarade Toni Mellblom.

Ole-Jörgen Persson (M) protesterade mot det resonemanget. Han ansåg inte att lokal kännedom kan betraktas som en kvalifikation i sig och att det är fel med ”kvotering”. Men han har i andra sammanhang (på X) uttryckt åsikten att ”vi måste bli bättre på att spegla samhället vi bor i” och att ”mångfald och inkludering borde vara en del av varje svenskt företags DNA”.

Punkten om att flytta hela förvaltningen till Kämpingeskolan utlöste en till synes ändlös debatt

När sammanträdet satte igång efter kaffepausen var det punkten om att flytta hela förvaltningen till Kämpingeskolan, som utlöste en till synes ändlös debatt.

– Det är en lika dålig idé nu, som det var när vi var tvungna att städa upp efter er 2018, sade Ole-Jörgen Persson.

Oppositionen menade samstämmigt att flytten är ett slöseri med skattemedel.
– Tänk, så mycket simundervisning vi skulle få för de pengarna, sade Åsa Nilsson Söderström (L).

Det fick Elvir Kazinic (S) att ilskna till:
– Hur kan ni slå er för bröstet, med tanke på alla fastigheter ni har sålt ut och alla dåliga affärer ni har gjort när ni satt i majoritet.

Stadsdelsnämndens ordförande, Rashid Mohammed (V) hänvisade till att 2018 var det en stadsdel, idag är det två förvaltningar som slagits ihop.
– När andra stadsdelar satsar på nya förvaltningshus är det ingen som protesterar. Men i Järva ska man tydligen inte satsa. Tensta behöver lyftas upp, sade han.

Alla beslut som sedan fattades gick majoritetens väg.

Kerstin Gustafsson Figueroa