Foto: Lima Habib

Tre representanter för nykterhetsrörelsen skriver om de positiva förändringar som åstadkommits i området med hjälp av samverkan mellan olika aktörer.

Järva är en stadsdel som arbetar målinriktat för en positiv förändring. Skola, polis, socialtjänst och civilsamhället fokuserar på tre områden: 

  • att bekämpa öppna drogscener
  • att inventera otrygghet samt platssamverkan
  • att genomföra särskilda insatser på vissa platser, vilket har gjort tidigare otrygga platser tryggare, bland annat Akalla by. Polisen, trafik- och fastighetskontoren samt föreningarna 4H och Kista sportklubb har tillsammans fått bort nedskräpning och erbjudit positiva alternativ till ”häng”. 

Till detta kommer flera andra insatser, som nattvandring där bland andra Grannstöd Spånga-Tensta, Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen och Tenstamammorna hjälps åt att vara närvarande vuxna i natten. 

Annons:

Ungdomar har fått en meningsfull sommar genom att bland andra det sociala företaget Blå Vägen haft sommarjobbande ungdomar och IOGT-NTO Spånga ordnad dagkoloni. 

Allt detta ger resultat. Järvabornas upplevelse av trygghet har ökat med 40 procent sedan 2008. Samverkan ger ett starkt och tryggt samhälle, där unga och vuxna kan växa – vilket andra områden i Stockholm och i landet kan lära sig av. 

Satsningen kräver långsiktighet och uthållighet för att lyckas

Vi behöver tillsammans stärka de faktorer som minskar risken att hamna i kriminalitet, narkotikaanvändning eller annan problematik. Det handlar om att: 

  • ge stöd till föräldrar att klara sitt föräldraskap
  • se till att skolan har tillräckliga resurser så att eleverna klarar sin skolgång
  • skapa förutsättningar för fler barn och unga att hitta sammanhang genom kultur, idrott eller annan fritidsverksamhet. Här måste flera aktörer samverka – kommun och stadsdelar, civilsamhälle och näringsliv.

Det finns ytterligare goda exempel på samverkan. En nyckel till framgång är att är olika lokala aktörer bidrar utifrån sina roller. Den investeringen ger mångfalt tillbaka i form av ökad trygghet, minskat lidande och lägre samhällskostnader för ingripanden, brottslighet, vård och behandling – men satsningen kräver långsiktighet och uthållighet för att lyckas.

Erik Lindberg, styrelsen IOGT-NTO Spånga
Peter Moilanen, chef Narkotikapolitiskt Center
Karin Öberg, ordförande Stockholms Länsnykterhetsförbund

Print Friendly, PDF & Email