I helgen var det panelsamtal och boksläpp i Rinkeby Folkets Hus. Boken i fråga var Sooyaalka Kalluumaysiga Soomaaliya (”Det somaliska fiskets historia”) skriven av Ahmed Mohamud Mohamed.

Ahmed Mohamud Mohamed, som gick bort 2020, arbetade på det somaliska ministeriet för marina resurser. Han var ansvarig för projektet att utveckla ”den blå näringen”, det vill säga fiskenäringen i Somalia. I projektet utbildades folk som bor vid kusten i hållbart och miljövänligt fiske, samt i att värna utrotningshotade djur i området.

På boksläppet i Folkets Hus var det paneldiskussion med deltagarna Sadiq Ahmed Enow, Dahir Jeyte och Abdi Bashir. Moderator var Hodan Toosh. Samtalet handlade bland annat om den rikedom som finns i havet i form av omfattande fiskebestånd.

Annons:

Fiskebeståndet skulle kunna garantera livsmedelsförsörjning till hela det somaliska folket

Paneldeltagarna påpekade att den somaliska kusten är outforskat område, och att Ahmed Mohamud Mohameds bok kastar ljus på resurserna som finns där. Man diskuterade den europeiska mediebilden av svältande somalier, i ljuset av att det omfattande fiskebeståndet skulle kunna garantera livsmedelsförsörjning till hela det somaliska folket.

Dessutom talade panelen om utländskt bistånd till Somalia. I stället för bistånd behövs kunskap om att använda de inhemska naturtillgångarna på ett hållbart sätt, sades i panelen. Det lyftes forskning om att västvärldens bistånd till Afrika, snarare än att bidra till ekonomisk utveckling, hindrar Afrikas ekonomiska oberoende.

Tjuvfisket gör stora intäkter

Andra problem som panelen tog upp var det illegala fisket i somaliska vatten. Tjuvfisket gör stora intäkter medan den somaliska befolkningen svälter, och måste stoppas med hjälp av FN, Greenpeace och andra miljöorganisationer, menade panelen.

Kahin Ahmed