Två kvinnor ler in i kameran och håller i varsin bok
Rihab Garci och Mona Suleiman

Entusiasmen var stor när Rihab Garci gästade Kista bibliotek för att samtala om sin debutbok “Vi kommer ändå bara bli becknare”, inför en förväntansfull publik.

Författaren var därmed tillbaka på platsen där hon tillbringat en hel del av sin tid.
– Jag skrev bland annat flera kapitel ur min bok här i Kista bibliotek, så det känns som en sluten cirkel att mitt första författarsamtal får vara just här, sade Rihab Garci.

I den fullsatta lokalen väntade publiken på att bibliotekarien och moderatorn för kvällen, Mona Suleiman, skulle presentera kvällens författardebutant. När Rihab Garci väl intog scenen, väntade hon inte med att tacka publiken som hade tagit sig dit.
– Jag vill börja med att säga hur glad jag är över att så många är här. Jag ser familj, barn, bästa vänner, gamla elever och rektorer, wow, alla möjliga är här ikväll!

Annons:

I boken “Vi kommer ända bara bli becknare” skildrar högstadieläraren och influencern Rihab Garci, ett gäng niondeklassare i en Stockholmsförort. Moderatorn inledde därför samtalet med att fråga författaren vad som fick henne att skriva denna bok.
– Mina elever inspirerade mig till att skriva boken. Den grundar sig på tio års erfarenhet av att vara lärare till högstadieelever. Bokens olika karaktärer och handlingar är en reflektion av elever som både har betytt och fortfarande betyder väldigt mycket för mig.

Varför bryr du dig ens, vi kommer ändå bara bli becknare

När Rihab fick frågan om bokens titel, förklarade hon att det är ett citat från en av hennes tidigare mentorselever som hade det kämpigt i skolan.
– Efter en hel del kamp med eleven sa han “fröken varför bryr du dig ens, vi kommer ändå bara bli becknare”. Denna elevs uttalande satte djupa spår hos mig, och fick mig även att inse att ett läraruppdrag är så mycket mer än bara undervisning.

När det kommer till bokens berättarperspektiv förklarar författaren att det skiljer sig åt beroende på vilka karaktärer som skildras. Detta eftersom Rihab resonerat en hel del kring hur denna bok ska kunna passa ungdomar både i läsandet och i skolvärlden.
– Ungdomarnas perspektiv är i jagform, där man får ta del av elevernas innersta tankar, medan läraren och den vuxna rösten i boken utgår från andra berättarperspektiv. Detta med förhoppning om att i undervisningen kunna bemöta “orten svenskan” som är en etablerad sociolekt, samtidigt som man ska kunna bemöta den pedagogiska delen av det svenska språket.

Med tanke på författarens bakgrund som lärare, blev det ett intressant samtalsämne kring vem karaktären “fröken orten” ska föreställa. Rihab menar att denna karaktär tillför ett viktigt perspektiv till boken och att det är en hyllning till de lärare som gör det där lilla extra för sina elever.

– Jag vill att mina branschkollegor inte ska tveka på att ta det där jobbiga samtalet, stanna kvar den där extra timmen, eller tacka ja till den där basketmatchen som man blir bjuden till. Att lärarna ska visa att man är närvarande även utanför klassrummet.

Ungdomar som läser boken ska få en hoppfull känsla

När samtalet närmade sig sitt slut ställde moderatorn frågan om vad författaren vill att läsaren ska ta med sig efter att de läst boken.
– Till alla unga som läser boken så hoppas jag att de får hopp om skolans värld, att de inte ska känna att de endast är ”bänkvärmare” i klassrummet. Att det finns en framtid för alla, trots att det kan kännas hopplöst många gånger. Detta är något jag verkligen vill betona, att ungdomar som läser boken ska få en hoppfull känsla och känna att det alltid finns en väg ut, sade Rihab Garci.

Vidare uppmanade författaren skämtsamt de vuxna som läser boken att rekommendera den till alla ungdomar de känner. Det var ett författarsamtal som präglades av en god stämning under hela kvällen, och det blev inte mindre jubel från publiken när författaren svarade på frågan om framtida projekt.

– Den eviga frågan som jag fått ställd till mig är huruvida det kommer en uppföljare till denna bok, och jag kan berätta att det självklart kommer en fortsättning.

Efter författarsamtalet fick publiken möjlighet att få Rihab Garcis debutbok signerad, och den långa kön som bildades var ett tecken på att författaren är uppskattad bland besökarna.

Suleiman Ibrahim

Print Friendly, PDF & Email