Bild: Lima Habib

I sommar är det två år sedan kravallerna på Järvafältet i samband med den eritreanska kulturfestivalen. Sju personer står åtalade för våldsamt upplopp och en tre dagar lång rättegång i Stockholms tingsrätt har nyss avslutats.

I rättegången har de åtalade fått ge sin bild av vad som hände och varför de valde att protestera mot festivalen. Martin Schibbye som har bevakat rättegången för Blankspot skriver:

“I Sverige finns idag cirka 60 000 personer med eritreansk bakgrund och gruppen har sedan länge varit splittrad för och emot landets ledning.

Annons:

Trots att inga fria val har hållit sedan självständigheten 1991, hundratusentals flytt och landet sedan befrielsekriget styrts av Afewerki och hans närmaste som fängslat oppositionen och förbjudit fria medier, försvaras landet fortfarande av många i exil då de tror på kommande reformer.

Festivalen på Järvafältet har länge varit en plats där de olika grupperna mötts. På var sin sida om polisens kravallstaket.”

Festivalarrangörerna är upprörda över att deras mötes- och yttrandefrihet har kränkts, medan de åtalade motdemonstranterna har ett annat politiskt perspektiv och kallar kulturfestivalen för en “fest för diktatorn”.

Åklagaren yrkar på fängelse för samtliga åtalade, som alla nekar till brott. Domen meddelas den 26 mars.