Region Stockholm har nu i april genomfört en ny upphandling av vuxenpsykiatrin som beslutades av den styrande majoriteten sommaren 2023. För de Järvabor som är patienter inom öppenvårdspsykiatrin kommer beslutet innebära stora förändringar när upphandlingen träder i kraft i början av nästa år. 

I dagsläget drivs Järvas psykiatriska öppenvårdsmottagningar i Rinkeby och Kista av Aleris. Samma företag har också en psykiatrisk specialistmottagning i Kista med inriktning på personer som lider av migrationsrelaterat trauma, men nu har regionen sagt upp alla specialistvårdsavtal inom psykiatrin.

Från och med nästa år kommer Järvapsykiatrin ingå i ett större område bestående av Järva, Sundbyberg, Barkarby och Jakobsberg. Ansvarig vårdgivare för psykiatrin i området blir ett annat privat företag, WeMind, som vann tre av fyra upphandlingsområden i Region Stockholm.

Annons:
Sandra Ivanovic Rubin
Sandra Ivanovic Rubin. Foto: Yasmin Acosta Romero

Sandra Ivanovic Rubin (MP) är ordförande i psykiatriutskottet i Region Stockholm och en av de politiker som ansvarar för beslutet. 

– Vi gör om vuxenpsykiatrin från grunden i hela Region Stockholm. Tidigare har vi haft flera mindre och större avtal, vilket inneburit att patienterna ofta har flera olika behandlare. En person med flera diagnoser har behövt gå till en mottagning för sin depression, en annan för sin ätstörning och en tredje för sitt tvångssyndrom. 

Psykiatripatienter har ofta en hög samsjuklighet, det vill säga två eller flera diagnoser som behöver behandlas parallellt. Sandra Ivanovic Rubin menar att det nya systemet ska ge patienterna en mer sammanhållen vårdkedja med färre inblandade aktörer. 

Vårdföretaget WeMind har lagt upphandlingens lägsta bud och därmed vunnit

– Vård för ångest, depression, ätstörningar och PTSD som idag till viss del är fördelat på specialistmottagningar ingår alla i den nya upphandlingen. De lättare fallen av trauma kan behandlas inom öppenvården och skulle man behöva ytterligare vård så hänvisas man vidare.

Vårdföretaget WeMind har lagt upphandlingens lägsta bud och därmed vunnit. För det område där Järva ingår har WeMind budgeterat 107 532 000 kronor. Det är drygt 23 miljoner mindre än budet från Aleris som ansvarar för vården idag och över 50,5 miljoner lägre än det högsta anbudet som lades av Psykiatripartners i Östergötland AB.

Det faktum att Region Stockholm genomgående har tecknat avtal med de företag som lagt upphandlingens lägsta anbud har väckt kritik från flera håll. Både Vänsterpartiet, Liberalerna och Moderaterna avstod från att delta i omröstningen som en markering mot beslutet. 

Liberalerna och Moderaterna skriver i ett gemensamt uttalande att de tror att det låga anbudspriset inte kommer ge utrymme för vårdgivarna att kunna förbättra den psykiatriska vården för Stockholms invånare. Och att de ser en uppenbar risk för att man ska tvingas ta in mindre kvalificerad personal för att hålla budgeten.

Vi såg en risk för att det ska bli sämre vård om kostnaden är lägre

”Mot bakgrund av det stora behov som finns inom den psykiatriska öppenvården hade vi i stället velat se kvalitet som mer styrande för utvärderingen dvs en pris- och kvalitetsupphandling.” står det i uttalandet.

Hannah Dahlbäck
Hannah Dahlbäck

Hannah Dahlbäck, (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämndens psykiatriutskott delar de borgerligas oro. 

– Vi valde att inte delta i det här beslutet eftersom vi såg att det lades väldigt låga anbud jämfört med de som har ansvaret idag. Vi såg en risk för att det ska bli sämre vård om kostnaden är lägre.

Hon menar att det borde kosta mer med tanke på inflationen och säger att Vänsterpartiet helst hade velat att öppenpsykiatrin drevs i offentlig regi istället för av privata entreprenörer. 

– Det som ändå är positivt är väl att de nya avtalen är bättre utformade och samarbetena med kommunerna blir tydligare. Den mobila verksamhet som införs är också bra och att all slutenvård tas över i egen regi, så inga privata vårdgivare kommer bedriva slutenvård, säger Hannah Dahlbäck.

Det kan innebära att vården blir mer löpande-band-aktig

Nyhetsbyrån Järva har också pratat med en av Järvapsykiatrins nuvarande anställda som är orolig över vad den nya upphandlingen kommer innebära i praktiken.

– Vi har inte fått så mycket information och vet i nuläget inte ens om vi kommer få följa med till WeMind eller om vi blir uppsagda. Som jag förstår det kommer det bli betydligt mindre pengar per vårdkontakt nästa år och den kalkylen är oroväckande. Det kan innebära att vi behöver ta fler patienter än vi gör idag och att vården blir mer löpande-band-aktig, säger den anställde som vill vara anonym.

Sandra Ivanovic Rubin säger att hon har förståelse för att de anställda är bekymrade, men menar att alla förändringar skapar oro.

– Det är inte konstigt, men vår förvaltning gör ett gediget arbete. Vi har också ett bra uppföljningssystem. Får vi indikationer på att något inte går rätt till finns det flera åtgärder vi kan vidta. Om man inte levererar på sitt avtal kan man bli återbetalningsskyldig, säger Sandra Ivanovic Rubin.

Hon säger också att den nya upphandlingen inte alls handlar om pengar. 

– Vi har ställt tydliga krav som vårdgivarna måste leva upp till. WeMind är en etablerad leverantör inom psykiatrin. Det var svårt att kontrollera den faktiska kvaliteten i förra upphandlingen där vårdgivarna själva fick fylla i mervärde, alltså hur kvaliteten skulle säkerställas. Nu har vi lagt in de parametrarna från början och varit tydliga med vad vi förväntar oss.

Patienterna ska slippa flytta runt mellan olika mottagningar

Sandra Ivanovic Rubin betonar att politikerna inte ska detaljstyra hur företagen väljer att organisera den vård de fått ansvaret för. I stället är det vårdbehovet som ska stå i fokus och att patienterna ska slippa flytta runt mellan olika mottagningar. Kritiken från de partier som valde att avstå från att delta i beslutet avfärdar hon som missförstånd och ideologiska principer. 

– Vänsterpartiet gillar inte privata vårdgivare generellt och Moderaterna och Liberalerna har inte förstått att vi har kvalitetssäkringen inbyggd. Facklig samverkan har gjorts inför beslutet och det finns dialog med brukarföreningar genom brukarrådet. Jag har mestadels fått positiv feedback från patientföreningarna gällande den här förändringen.

Åsa Konradsson Geuken
Åsa Konradsson Geuken. Foto: Marcus Gustafsson

Men alla patientföreningar är inte positiva. Schizofreniförbundets ordförande Åsa Konradsson Geuken menar att den nya upphandlingen saknar konkreta strukturer för uppföljning. Schizofreniförbundet har därför kontaktat samtliga partier men endast fått svar från Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Liberalerna och Moderaterna.

– Det handlar inte om enskilda aktörer, men vi kontaktade politikerna eftersom vi blev oroliga när vi såg att upphandlingens fokus var hundra procent pris och noll procent kvalitet, säger Åsa Konradsson Geuken. 

Hennes oro under upphandlingsprocessen har varit att de företag som har lägst andel läkare, psykologer och case managers, ska vinna, eftersom det är de arbetsgrupper som är dyrast att anställa.

– Ett skräckexempel är att upphandlingen av vård för hemlösa höll på att gå till ett bemanningsföretag. De har materialet och personerna men varken kunskap eller struktur. De som kan göra de insatser som behövs är psykiatriker och psykologer.

Nästan inga avtal avslutats i förtid. Det får för stora konsekvenser för patienterna

Hösten 2022 gjorde Socialstyrelsen en utvärdering av vården för personer med schizofreni i Sverige som kom fram till att det fanns stora brister. Resultatet visade att knappt en tredjedel av alla patienter med diagnosen får den behandling som de har rätt till och ännu värre är det för de som nyligen insjuknat. 

– Jag undrar om de har tittat på Socialstyrelsens utvärdering när de har gjort den här nya upphandlingen som innehåller 37 sidor med skallkrav, men ingenting formulerat om vad som händer om kraven inte följs. 

Skallkrav är de krav vårdgivaren förbinder sig till att gå med på när upphandlingen genomförs. I detta fall en lång lista med punkter som skall utföras.

– Det är inte mängden skallkrav som garanterar en god vård. Det behövs systematiska uppföljningar och en plan för vad som händer om man inte följer kraven. Visst går det i teorin att bryta ett avtal som inte följs, men historiskt sett har nästan inga avtal avslutats i förtid. Helt enkelt eftersom det får för stora konsekvenser för patienterna, säger Åsa Konradsson Geuken. 

Schizofreniförbundets inställning är att vårdupphandlingarna bör anpassas efter Socialstyrelsens utredningar och riktlinjer. 

– Det finns konsekvensbeskrivningar och kostnadsanalyser som har tagits fram nationellt. Borde man inte i stället bestämma hur mycket vården får kosta och sedan låta aktörerna tävla om vem som kan ge mest kvalitet för den budgeten, säger Åsa Konradsson Geuken. 

Anna Nygård

Fakta:
Region Stockholm styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet med stöd av Vänsterpartiet. 

De aktörer som budade på upphandlingsområdet som innefattar Järva och hur mycket de bjöd är följande:

Aleris Psykiatri AB 130 861 500 
Capio Hjärnhälsan AB 130 861 500 
Prima Barn- och vuxenpsykiatri 110 931 000 
Psykiatripartners i Östergötland AB 158 053 500 
WeMind 107 532 000

Print Friendly, PDF & Email