Igår smygsläpptes programmet inför årets bokfestival där över 70 författare samsas på åtta scener under sammanlagt 67 programpunkter. Årets tema är ”Ord som förenar” och bland nyheterna är att det blir en särskild ungdomsscen.
På torsdagskvällen presenterades programmet för första gången i Rinkeby Folkets Hus. Bokfestivalens projektledare Sahar Sorati hälsade varmt välkommen med dryck och tilltugg och några av arrangörerna, Carl Hamilton och Fardosa Omar från huset och Lukas Stolpe och Karin Cellton från Stockholms stadsbibliotek, gjorde en kort genomdragning av upplägget.
Bland programinslagen lyftes exempelvis en debatt fram med yttrandefrihetsexperten Nils Funcke om de nya lagar som trätt i kraft nyligen, “poesiscenen” i samarbete med Ponton och ett samtal på temat ”Kriget inom oss – om rädslor, arv, klass och det svenska samhället” mellan Segen Meles och historikern Ola Larsmo.
Minimässan hålls för hybrid-/självproducerade författare
Lukas Stolpe, producent på Järvas bibliotek, berättade för Nyhetsbyrån Järva om minimässan som ska hållas för hybrid-/självproducerade författare.
– Visionen är att skapa olika ytor för stockholmare att uttrycka sig, så att det blir fler mellansteg mellan skrivbordslådan och förlagen.
Personer med erfarenhet av att ge ut fysisk skönlitteratur eller e-böcker på egen hand kan höra av sig till honom för att delta, mejla till lukas.stolpe@stockholm.se
Flera författare med lokal anknytning finns bland de medverkande detta år, däribland Melody Farshin (Husby), Lena Andersson (Tensta) och Agri Ismail (Akalla). Ett mer långväga besök görs av den prisade kenyanska författaren Yvonne Adhiambo Owuor under titeln ”Viskningar om ett mord”.
Ett lite mer outtalat tema kan skönjas i form av möten.
Möten och poesi är andra inslag på årets festival
I ett samtal möts till exempel Kumlachefen Jacques Mwepus livshistoria med mamman och författaren Pernilla Pernsjös, i ett annat samtalar Miriam Feinsilber med Amer Sarsour under samma titel som hans debutbok från 2024, Medan vi brinner.
Dessutom leder musikjournalisten Emil Arvidson ett samtal mellan bokaktuella Mohamed Yusuf (Nation av poeter 2025) och krimreportern Nina Svanberg under den något tillspetsade rubriken “Berättelsernas kraft – i mötet mellan kultur och kriminalitet”.
Men även poesin verkar få en framträdande roll. I ”Ett möte mellan dikter och människor” samtalar till exempel Athena Farrokhzad och Ali Alonzo under ledning av moderator Bahar Pars och först ut på lördagens program i Storsalen deltar under rubriken “fem poeter, fem röster, ett gemensamt språk i poesins kraft”: Leila Sultan, Linnea Axelsson, Felicia Mulinari, Jonathan Brott och Maria Bodin.
Precis som förra året inleds festivalen med en högtidlig fest på fredagskvällen, tyvärr endast för inbjudna. Det blir öppningstal av bland annat Dramatens teaterchef Mattias Andersson och ett uppträdande av den prisade svensk-sudanesiske artisten Ebo Krdum.
Programmet finns hittills i ett fåtal fysiska exemplar, men här hittar du det digitalt.
David Johansson
Rinkeby bokfestival 2025 hålls den 24 maj och har fritt inträde.