Jasmin Nur är gymnasielärare och dessutom driver hon fotbollspodden och instagramkontot Halvlek med Jazz. Hon intervjuar spelare, bevakar matcher och åker på mästerskap.
– Jag har försökt vara min egen förebild och försökt hitta min egen väg, säger hon. 

Jasmin Nur, 28, är född och uppvuxen i Lund och hennes resa in i sportjournalistikens värld började i samband med fotbolls-EM i Frankrike 2016. Den gången var hon inte på plats under mästerskapet, i stället brukade hon kommentera matcherna genom att spela in sig själv på telefonen. Runt 2017 bestämde Jasmin sig för att starta både en fotbollspodd och blogg där hon intervjuade lokala spelare, främst från Malmö FF då hon befann sig i närområdet. 

Jasmin har alltid haft ett fotbollsintresse och redan i tidig ålder tog hon tillfället i akt att intervjua vännerna och deras syskon som spelade fotboll. Engagemanget för sporten var stort och en barndomsdröm hon hade var bland annat bli talangscout. 

Annons:

Den världen lockar mig absolut inte längre

– Som barn brukade jag och mina vänner gå ut på gårdarna och lokalisera vem som skulle bli nästa Ronaldo och Messi, men fotbollsscout ville jag bara bli fram tills att jag fick insyn i den världen genom olika agenter. Den världen lockar mig absolut inte längre, säger hon.

Den negativa bild som Jasmin fick se var dock inget som stoppade hennes passion för själva sporten. 

– Drömmen har alltid varit att bli fotbollsreporter och att få bevaka mästerskap, framför allt att få lyfta fram individen och människan bakom spelaren, och visa att det är en person som bär på en historia värd att berätta. 

Jasmin Nur intervjuar Djurgårdens Magnus Eriksson.

Utöver instagramkontot, podden och bloggen, har Jasmin även varit aktiv på Svenska fans, och just skrivandet har visat sig vara något som fotbollsfantasten bemästrar. 2016 vann hon nämligen deltävlingen i “Ortens poet” i Malmö och tog sig hela vägen till riksfinal. Poesin är också något som Jasmin dragit nytta av i sin skildring av fotboll. 

2017 utsågs Jasmin till årets kvinnliga eldsjäl vid Hjärtat av Malmö-galan

– När jag drev min blogg tyckte jag det var kul att få in metaforer och liknelser och att försöka måla upp fotbollen på ett nästan poetiskt sätt. Jag tyckte även det var roligt att få vara kreativ med pennan, och tror jag tagit med mig erfarenheten från poesin in i sportjournalistiken. 

Jasmins engagemang för människor har visat sig gå bortom sportens värld. 2017 utsågs hon nämligen till årets kvinnliga eldsjäl vid Hjärtat av Malmö-galan, för sitt arbete som projektledare inom olika ungdomsaktiviteter runt om i staden. I motiveringen framgick att hon blivit en förebild för en hel generation. 

Eftersom Jasmin ägnat sig åt att lyfta fram fotbollsspelare och stötta barn och unga, har hennes fokus aldrig varit att det framhäva sig själv. Därför har hon svårt att beskriva sin egen person, men är tydlig med att hennes intressen liknar varandra. 

– Jag tror att familj och vänner skulle beskriva mig som en driven person som brinner för att göra skillnad. Själv ser jag mig som samhällsintresserad och det var också därför som jag pluggade till både samhälls- och historielärare. Jag gillar även att se på fotboll som ett samhällsfenomen eftersom jag ser den som en avspegling av samhället. Jag har alltid kombinerat mina intressen, säger hon. 

Jag hade önskat att någon gått denna väg före mig

Resan in i fotbollens finrum har kantats av flera uppförsbackar för Jasmin. Hennes bakgrund är också något som hon upplevt påverkat hennes framfart. 

– Jag har alltid gjort min egen grej och inte försökt bry mig om yttre faktorer, men när jag befunnit sig i sådana rum och insett att jag varit den enda svara kvinnan med hijab, sätter det sina spår. I början la jag märke till en del blickar och kände att jag inte riktigt passade in.

Resan har varit annorlunda, eftersom hon inte gått den traditionella vägen genom en journalistikutbildning.

– Därför hade jag önskat att någon gått denna väg före mig och som kunde ha förklarat vad jag behövde göra och vad som väntade, men jag har försökt hitta svaren på egen hand. 

Jasmin Nur intervjuar fotbollslegendaren Henrik Larsson.

För att sticka ut och försöka ta sig in i sportjournalistikens värld, har Jasmin valt att ta en egen inriktning. Hon har inte alltid intervjuat aktuella fotbollsspelare, utan i stället valt att fokusera på mindre etablerade spelare och följa deras utveckling.  

”Du behöver klättra lite högre innan du får spela i vårt lag”

– Jag träffade Taha Ali i Rinkeby centrum under tiden han var aktiv som futsalspelare och hörde av mig till honom dagen efter för att fråga om en intervju. Det har varit intressant att få följa hans resa hela vägen till Allsvenskan. Han är Allsvenskans bästa och ödmjukaste spelare, säger hon. 

Innan Jasmin tog steget på allvar in i sportjournalistiken blev hon ofta nekad samarbeten av olika mediehus. Detta trots att Jasmin själv upplevde hur hon hade producerat unika intervjuer med fotbollsspelare som andra inte lyckades fånga upp.  

– Under flera år kände jag en frustration över att jag inte kom någonstans, och kände att jag trots hårt arbete inte fick sitta vid samma bord som en del mediebolag. Jag fick kommentarer som “du behöver klättra lite högre upp på stegen innan du får spela i vårt lag”. 

Vändningen skulle dock komma för Jasmin, och det var i samband med det största mästerskapet som finns inom sporten. Hon fick en personlig inbjudan att flyga ner till Doha och vara med under FIFA final draw, där gruppspelslottningen till Fotbolls-VM i Qatar skulle hållas. 

– Det visade att folk här i Sverige inte erkände mig, och att det skulle krävas ett erbjudande från människor utanför landet som inte följt mitt arbete på samma sätt. Det visar också att rätt människor ser en till slut, och denna upplevelse är en av de största jag varit med om då jag träffade legendarer inom sporten som Kaká, Didier Drogba och Yaya Touré. Jag fick även åka ner och bevaka en del matcher under mästerskapet. 

Jasmin Nur blir intervjuad av CNN Portugal under fotbolls-VM i Qatar.

Motgångar och framgångar är erfarenheter som Jasmin även upplevt i läraryrket.  

I vintras sökte Jasmin sig till ett nytt äventyr och flyttade upp till huvudstaden och Järva

– Bakgrunden till att jag ville bli gymnasielärare grundar sig i att jag inte hade det lätt i skolan själv. När jag gick i högstadiet fanns det lärare som sa att jag inte skulle komma in på gymnasiet eftersom jag inte hade bra betyg.

Det fanns dock en lärare, Margareta Öberg, som trodde på henne.

– Hon stöttade mig och såg min potential. Jag fick ett positivt avtryck av henne och det lämnade spår inom mig. Sen dess har jag alltid lovat mig själv att försöka lämna samma avtryck på elever, eftersom hon också är anledningen till att jag valde att bli gymnasielärare. 

I vintras sökte Jasmin sig till ett nytt äventyr då hon flyttade upp till huvudstaden och Järva. Nu är hon tillbaka i området där hon för nästan exakt ett år sedan – under Rinkeby bokfestival – ledde ett samtal om Martin Mutumbas självbiografi med Rinkebysonen själv och Erik Niva. Till hösten börjar hon arbeta som lärare på nystartade Järva Gymnasium, vilket kan göra Järva till hennes egen hemmaplan.

– Direkt när jag fick höra om Järva Gymnasiums vision och att skolan ska öppna upp i Tensta, kände jag att det är en roll som är skräddarsydd för mig. Jag har följt rektor Iman Ehsanis arbete sedan några år tillbaka och sett hans engagemang. Han är en riktig eldsjäl och för mig är det viktigt att omge sig med eldsjälar, eftersom jag inspireras och känner att man kan göra så mycket gott tillsammans, säger hon. 

Suleiman Ibrahim

Jasmin Nur ledar författarsamtal med Martin Mutumba och Erik Niva under Rinkeby bokfestival 2023.
Print Friendly, PDF & Email