Oron att utsättas för hat, hot och våld har blivit mer påtaglig bland Järvas muslimer efter massakern på Campus Risbergska. I ett internt dokument, som Nyhetsbyrån Järva tagit del av, målar två lokala församlingar upp potentiella risker och säkerhetsåtgärder inför ramadan.
Imam Hussein Farah på Islamiska kulturcenter i Rinkeby (IKCR) märker att många är oroliga för att något skulle kunna hända och efterfrågar mer samarbete.
– Vi och Järvamoskén har diskuterat, vad kan man göra tillsammans efter händelsen i Örebro för säkerheten, och med Polisen, säger han.
Under fastemånaden som inleds imorgon, lördag, väntas hundratals komma till Järvas moskéer dagligen. I säkerhetsanalysen beskriver IKCR och Islamiska förbundet i Järva bland annat kameraövervakning och säkerhetsövningar som beredskapsåtgärder.
– En eller två personer kommer att vara vid dörren, som kan uppmärksamma vilka som kommer och går. När det blir fullt kommer vi att stänga dörren, säger han.
Polisen har sagt att de ska vara mycket synliga
Efter Örebromassakern samlade de 500 personer till ett stort informationsmöte i moskén. Även två kommunpoliser och en polischef kom vid ett besök.
– Vi diskuterade det här tillsammans och framförde att det finns en jättestor oro, och att högerextremismen och islamofobin sprider sig.
De vädjade till Polisen att ta deras säkerhet på allvar.
– De har sagt att de ska vara mycket synliga. Vi har haft en bra dialog.
Från stadsdelsförvaltningen har det däremot varit tyst.
– Vi har inte fått någon information, ingen som tagit upp frågan med oss. Vi brukade ha bra kontakt. Tack och lov ville Polisen göra någonting, det var de som tog kontakt med oss, säger imam Hussein.
Han upplever att dialogen med stadsdelsförvaltningen har försämrats, sedan förra året.
Vi hade bra samarbete, bra dialog i vardagen och för tryggheten i våra områden
– Det är mycket allvarligt. Vi hade bra samarbete, bra dialog i vardagen och för tryggheten i våra områden. Men det som hände i Örebro har drabbat hela Sverige, det var också i ett invandrartätt område, säger han.
Poliserna som besökte dem undrade ”hur mår era medlemmar?” och ”hur mår folk i Järva?”.
– Det är väldigt positivt. Den frågan hade vi velat ha från stadsdelen.
Imam Hussein menar att de borde varit mer synliga.
– Folk som bor här behöver det, det är inte bara vi. De måste kontakta andra organisationer som är på plats: det som hände i Örebro var en jättestor händelse. Det kan hända i Rinkeby eller på något annat ställe.
Ett samarbete som däremot fungerat bra är med Rinkebyskolan.
– Rektor Martin Malmberg kallade föräldrar till barn som går på deras skola för att diskutera vad man kan göra för säkerheten.
Det är bra om Stockholms stads egna ordningsvakter är synliga under ramadan
I och med tystnaden från stadsdelsförvaltningen befarar imam Hussein att tilliten, som de byggt upp under lång tid, undermineras.
– Vi har jobbat med olika områden, när det gäller desinformation, tryggheten – ett långt samarbete som har fungerat jättebra. Vi känner inte igen oss i den här nya organisationen, det kan påverka tilliten. Min stora rädsla är att om den försvinner hamnar vi i det gamla Rinkeby, där kriminaliteten kommer tillbaka, säger han.
Hur skulle ni vilja att förvaltningen agerade, framför allt nu inför ramadan?
– Det är bra om Stockholms stads egna ordningsvakter är synliga under ramadan. Det är bra om man kommer med information, pratar med folk, vad de gör eller berättar digitalt vilken hjälp som finns.
Vad kan vi som medborgare göra?
– Vi behöver bygga gemenskap för att bekämpa rasismen och tänka att vi sitter i samma båt, oavsett religion eller etnisk tillhörighet, säger imam Hussein.
David Johansson