På torsdagskvällen hölls möte för Järva stadsdelsnämnd i Tensta träff. På dagordningen stod bland annat tertialrapport 2, svar på skrivelse om snöröjning och ett medborgarförslag om seniorluncher. Som vanligt engagerade dock allmänhetens frågor mest.

Ordförande Rashid Mohamed (v) hälsade välkommen till en glesare öppen frågestund än vanligt och lät ordet gå till Avram Lazaridis.
– Många stolar och sittbänkar saknar stöd, konstaterade han och bad förvaltningen ta mer hänsyn till de invånare som är i behov av detta.

Adrian Göransson, avdelningschef för stadsutveckling, medborgarservice och fritid svarade:
– Förvaltningen har gjort en inventering för något år sedan och successivt byter vi ut de här parkbänkarna, och det görs en plan. Och så var det frågan om tillgänglighetsvandring, det planeras också under hösten.

Annons:
Annons:

Vi ser att strukturerna hindrar människor även om man reser sig igen

Flera personer lyfte frågan om utsattheten för Järvabor som inte har bostad eller riskerar att bli hemlösa.
– Jag kom hit på grund av individärende men jag borde inte ha hamnat här. Jag har pratat med alla som jobbar i stadsdelen och det är ni socialdemokrater och vänstern som ska representera oss. Det är er vi har valt. Alla säger ”det här är fel” [om vad jag varit med om], men ingen gör något. Jag har bott här i 34 år. Ni som är folkvalda – jag vill att ni tittar på mitt ärende, annars skapar det bara hat och vi flyr till andra partier.

Rashid Mohamed svarade att de generellt sett inte tar upp individärenden i nämnden och hänvisade till kontakt med tjänsteman för vägledning.

En man på tillfälligt besök i Järva reagerade på vad han beskrev som tecken på utbredd hemlöshet. Han bad nämnden se över situationen i området.
– Vi ser på gatorna, i moskéerna, att strukturerna hindrar människor även om man reser sig igen, sade han.

Det kan vara så att folk faktiskt inte söker stöd och hjälp

Rashid Mohamed nämnde tak över huvudet-garantin som finns inom Stockholms stad, samt socialförvaltningens enhet för hemlösa och stadsdelarnas arbete med dessa frågor. Han gav ordet till Susanna Juvas, avdelningschef i Järva för individ och familj.
– Jag har inte heller siffrorna i huvudet tyvärr, men i de senaste mätningarna ser vi att hemlösheten går ned bland de som vi på socialtjänsten har kontakt med. Då kan det ju vara så att folk faktiskt inte söker stöd och hjälp. Det gäller att uppmana att söka det stöd och den hjälp som finns, sade hon.

En annan man lyfte bland annat farhågorna för ”masshemlöshet” om Fastighetsägarnas föreslagna hyreshöjningar på 15 procent för 2025 blir verklighet. Han uppmanade alla att börja prata med hyresvärdarna.
– Vem har råd med det där? Kan ni inte ta upp det med hyresvärdarna och be dem tagga ned?

Härbärge önskas i området

Mohamed Hagi Farah kom med önskemål om att nämnden ska göra mer för att stävja hatet mot muslimer, behovet av bättre samverkan med civilsamhället kring nattvandring, ett härbärge för unga personer som vistas i Kista och hur stenplattorna på Skårbygränd kan gå sönder så ofta.

– När det gäller diskriminering, det är inte ok, det ska inte förekomma i över huvud taget. Det görs redan jättebra samverkan med förvaltningen kring nattvandring. När det gäller hemlösheten, så gäller det som avdelningschefen sa. De medborgare som är aktuella hos oss får det stöd som de behöver. Vi tar med oss frågan om problemet i Rinkeby till trafikkontoret, sade Rashid Mohamed.

Den öppna delen av nämndsammanträdet var över på knappt en timme. För att ta del av protokollet i sin helhet klicka här.

David Johansson