Bild: Elisabeth Ubbe

Det är länge sen jag läste en faktabok som fått mig att skratta så mycket. Men samtidigt har jag knappt läst en bok som varit så tung, väckt vrede och sorg, som Emma Holtens Underskott.

Boken drar läsaren igenom den ekonomiska historien, framväxt och betydelse idag: genom att producera på löpande band föds principerna om marknadsekonomin. Inflytelserika filosofer och tänkare som till exempel upplysningstidens Adam Smith lämnar medvetet det omätbara åt sidan, eftersom något som inte har ett pris kan inte ingå i marknadsekonomin.

Annons:

Omsorgsarbetet gick inte att utföra på löpande band

Att föda barn och ge omsorg till dessa, sköta ett hem och vårda en äldre familjemedlem är alla exempel på oavlönat omsorgsarbete som inte tas med i de ekonomiska resonemangen eftersom att det på den tiden uppfattas som något privat som utförs av kvinnor och sker i hemmen. Omsorgsarbetet gick inte att utföra på löpande band i dåtidens fabriker eller på marknader.

Filosofernas tankar om fabrikens produktion som vägen fram har betytt mycket för det moderna samhällets utveckling. Holten beskriver levande hur problematiskt det är att dessa dåtida tankar, som inte omfattade hela existensen utan medvetet förhöll sig till det som går att mäta och prissätta, i så stor utsträckning påverkar de ekonomiska tankesätten än idag världen över. Holten kritiserar detta skarpt.

Vad innebär det att ekonomiska tankesätt har så starkt inflytande på vårt samhälles normer?

Det omätbara, det som oftast kvinnorna fortfarande tar hand om i hemmet och utan ersättning, har inte lyfts in i kalkylerna. I boken återkommer hon gång på gång till hur det kan anses skäligt att utelämna omsorgen i de ekonomiska modellerna när det är uppenbart att ”Alla tjänar pengar på det oavlönade arbetet, utom människorna som utför det.”

Hur kommer det sig att filosofierna som formades för hundratals år sen fortsatt haft så stort inflytande på vår syn på mikro och makroekonomiska system än idag? Vad innebär det för oss att ekonomiska tankesätt har så starkt inflytande på vårt samhälles normer och värderingar utan att tankegångarna har med alla delarna som måste till för att samhället ska kunna existera? Varför får omsorgen inte en värdegenererande roll i de ekonomiska kalkylerna – ett erkännande att någon som bär, föder och fostrar barn, eller vårdar de äldre, skapar ett värde som ingen av oss kan leva utan?

Gasa och bromsa, läs och reflektera

Läsaren tas med på en roande bergochdalbana med rikliga referenser till historiska och samtida ekonomers betydelse för att löpande-bandprincipen fått sådan genomslagskraft. Vi får också lära känna dem som har kritiserat densamma och försökt visa på att det finns en annan väg. Allt kryddas med skarpa analyser av hur media och politiker också vill ha en del av den marknadsekonomiska kakan. Med samtida exempel visar hon hur absurt det kan uttryckas som till exempel att Danmarks Radio 2013 hade ett inslag med överskriften att ”Kvinnor är en förlustaffär för samhället”.

Att läsa Emma Holtens bok Underskott är tankeväckande och meningsskapande. Gasa och bromsa, läs och reflektera. Hon skriver till oss alla på ett tillgängligt sätt som brinner av engagemang och vilja att skapa tankar hos läsaren. Det finns en annan väg.

Anna Jensen

Emma Holten, Underskott
Albert Bonniers Förlag, 2025, översättning Djordje Zarkovic.