Den nya psykiatriupphandlingen kommer innebära en mer ojämlik vård, det menar flera anställda inom psykiatrin som Nyhetsbyrån Järva har varit i kontakt med. Och i avtalen framgår att boende i Järva bara kommer få lite mer än hälften av de resurser som invånare i Bromma och innerstan har.
Region Stockholms nya upphandling av vuxenpsykiatrin innebär att Järvapsykiatrin från och med årsskiftet kommer att ingå i ett större geografiskt område, tillsammans med Jakobsberg, Barkarby och Sundbyberg. Nu väcks farhågor om beslutets konsekvenser.
Värdet av den psykiatriska vården för området där Järva ingår uppskattas till 262 500 000 kronor, men WeMind vann budgivningen med endast 107 532 000 kronor. Att hela upphandlingen enbart baserats på lägsta bud har fått stark kritik från både vårdpersonal, patientföreningar, politiska partier och vårdbolag.
– Jag vill inte oroa våra patienter, men det är klart att det kommer bli förändringar både för dem och för oss, tillgången på psykiatrisk specialistvård kommer att minska, säger en terapeut inom Järvapsykiatrin som vill vara anonym.
Aleris som sedan 2018 driver öppenvårdspsykiatrin i Järva har ansökt om att upphandlingen ska överprövas eftersom de menar att den strider mot Lagen om offentlig upphandling.
”Den psykiatrivård som produceras i Stockholm kommer att minska kraftigt som en direkt följd av hur regionen har utformat Upphandlingen, eftersom regionen endast fokuserat på lägsta pris. Detta kommer att äventyra patientsäkerheten för en redan mycket utsatt patientgrupp.” Så skriver Aleris i sin ansökan till Förvaltningsrätten.
Järva, Sundbyberg, Barkarby och Jakobsberg som idag har egna avtal, slås ihop till vad som kallas Barkarby-Jakobsberg ansvarsområde. WeMind ska alltså tillhandahålla psykiatrisk öppenvård till hela det nya, större området, för mindre än hälften av de nuvarande avtalskostnaderna.
Hälso- och sjukvårdsnämnden skriver i ett tjänsteutlåtande att hopslagningen till det större området är viktig eftersom nuvarande avtal med tre olika vårdgivare inte är kostnadseffektiva. De tre avtal som finns med Aleris, Capio och SLSO anses vara för små ”för att det ska gå att bedriva specialistvård till en rimlig kostnad”.
– Våra personalkostnader ligger omkring 80 procent och jag har svårt att tro att ett privat företag som WeMind ska gå många miljoner minus varje år, säger en överläkare på Aleris som Nyhetsbyrån Järva har pratat med.
Läkaren tror, liksom flera andra anställda inom Järvapsykiatrin, att en stor del av personalen kommer att sägas upp om WeMind tar över ansvaret för psykiatrin.
WeMind å andra sidan, menar att upphandlingen enbart kommer innebära positiva förändringar för patienterna, ingen personal kommer behöva sägas upp och vården kommer inte försämras i kvalitet trots att deras anbud var betydligt lägre än flera av konkurrenternas.
Enligt Urban Pettersson Bargo, VD och grundare av WeMind, kommer det nya avtalet innebära att vårdgivaren får betalt för telefonsamtal och skriftliga kontakter med patienterna, inte bara för de regelrätta besöken. Därmed, menar han, är det fullt rimligt att ersättningen per patientbesök minskar.
Men terapeuten som Nyhetsbyrån Järva har träffat säger att det är fullständigt orealistiskt att ersätta fysiska besök med digitala kontakter för många av mottagningens patienter.
– Det kan vara svårt att kommunicera med psykospatienter som inte talar svenska, genom en app. Vi som vet hur det är att bedriva behandling här vet att gruppterapi och videosamtal inte passar alla. Det kan funka för högfungerande patienter, men man måste kunna individanpassa vården.
Terapeuten beskriver hur Aleris samverkar med moskéer, kyrkor och civilsamhället för att bygga upp ett förtroende så att folk ska våga söka vård för sina psykiatriska besvär och diagnoser.
– Det finns både stigman kring psykisk ohälsa och en bristande tillit till vården. Människor som bor här förtjänar respekt och vård på lika villkor. WeMind har aldrig satt sin fot här. Hur kan de säga att de respekterar den vård som bedrivs samtidigt som de lägger ett så lågt anbud?
Terapeuten berättar att med vissa patienter kan hen behöva sitta två sessioner och fylla i blanketter för att patienten har så mycket ångest kring det och behöver stöd. Ibland behövs en tolk för att kunna genomföra behandlingen.
– Många av våra patienter har inte haft möjlighet att lära sig svenska på grund av psykisk ohälsa.
Idag tar Järvapsykiatrin emot ungefär fem patienter per dag och medarbetare. Utöver patientbesöken ska de anställda hinna planera behandlingar, prata sinsemellan, föra kontakter med myndigheter och en hel del annat administrativt arbete.
– Jag förstår inte hur de har tänkt bedriva högspecialiserad vård till en så låg kostnad. Jag är rädd att det nya avtalet kommer leda till att fler patienter blir övermedicinerade, säger terapeuten.
I Barkarby-Jakobsberg ansvarsområde beräknas den vuxna befolkningen år 2030 uppgå till 228 400 personer enligt en prognos från SCB. Med en årsbudget på 107 532 000 kronor kommer WeMind kunna erbjuda öppenpsykiatrisk vård för vuxna till ett värde av 471 kronor per person. De siffrorna skiljer sig mycket från hur det kommer se ut i andra delar av staden.
I ansvarsområde Centrala kärnan väst, som innefattar stadsdelarna Ekerö, Bromma, Kungsholmen, Norrmalm, Östermalm och Hässelby-Vällingby, uppskattar SCB att antalet vuxna år 2030 kommer vara 341 000 personer. Ansvaret för vuxenpsykiatrin i Centrala kärnan väst kommer liksom i dagsläget att ligga hos Stockholms läns sjukvårdsområde SLSO och upphandlas inte av någon privat aktör. Områdets årsbudget för öppenvårdspsykiatrin för vuxna uppskattas till 295 765 097 kronor, vilket innebär 867 kronor per invånare, det betyder att Järvaborna endast får 54,3 procent av summan som avsätts för Centrala kärnan väst.
Sandra Ivanovic Rubin (MP) som är ordförande för psykiatriutskottet svarar på frågan varför antalet kronor per invånare skiljer sig så mycket mellan olika områden i regionen i en skriftlig kommentar till Nyhetsbyrån Järva:
”Hela poängen med den förändring som görs nu är att vården ska bli mer jämlik i hela länet och att vi lagt in höga kvalitetskrav som skall-krav, det vill säga krav som vårdgivarna ska uppfylla. Vårdens jämlikhet går dock inte att bedömas genom att jämföra kostnaderna i olika områden då jämförelse mellan regionens vård respektive privata avtal är som att jämföra äpplen och päron. Inom regionens vård faller exempelvis mycket personalintensiv vård såsom slutenvård för barn- och vuxenpsykiatrin som kräver mycket personal och särskilda lokaler vilket kostar mer. De upphandlade områdena har en annan kostnadsbild eftersom de ska bedriva öppenvård i vuxenpsykiatrin enbart. Vi har också gjort om de geografiska områdena så att de matchar bättre med BUP vid överföringar mellan BUP och vuxenpsykiatrin och även patientvolymerna ser annorlunda ut än vid nuvarande avtalet.
Det viktigaste i reformen är att vården ska hålla en god kvalitet oberoende var i länet du bor, de tidigare formerna för ersättning innebar stora variationer mellan vårdgivarnas ersättningsnivåer utan att det gick att påvisa skillnader i kvalitet eller tillgänglighet. Det nya sättet att upphandla ska skapa mer jämlika ekonomiska resurser så att vårdgivaren får bättre förutsättningar att ge vård utifrån patientens individuella behov i stället för att slussa runt patienten efter olika diagnoser – något som påverkat patienter med flera diagnoser negativt. Med den nya ersättningsmodellen är också besöksersättningen för samtliga upphandlade geografiska områden högre än den lägsta ersättningen i de tidigare avtalen. Med de nya avtalen får vi även möjligheten att sätta in mer resurser om det skulle visa sig behövas.”
Att det enligt Sandra Ivanovic Rubin handlar om äpplen och päron stämmer inte, eftersom uträkningen är baserad på de delar av avtalet som är jämförbara med området Barkarby-Jakobsberg.
– De säger att det inte går att jämföra, men det går visst. Det är bara att titta på enskilda delar i avtalet som bara omfattar den psykiatriska öppenvården för vuxna, och då ser man den här ojämlikheten. Det som oroar mig mest är att politikerna inte alls verkar ha koll, säger överläkaren som Nyhetsbyrån Järva pratat med.
Inte heller går det att sätta in mer resurser vid behov, trots att Sandra Ivanovic Rubin skriver det.
– Som regionen borde känna till är det oförenligt med LOU att höja ersättningen till befintliga leverantörer under ett pågående avtal. En sådan höjning av ersättningen utgör en otillåten väsentlig ändring som strider mot LOU. Det är inte seriöst, säger överläkaren.
Anna Nygård
FAKTA: Uppskattningen av budgeten för Centrala kärnan väst baseras på 2023 års avtal för motsvarande område som idag går under beteckningen Norra Stockholms psykiatri. Där uppgår ersättningen för öppenvården till 378 012 139 kronor, vilket uppräknat till 2025 års beräknade värde (enligt LPIK) skulle bli 410 346 919 kronor. Där ingår 85 000 000 kronor i läkemedelskostnader (summan är en uppskattning gjord av vårdbolaget Aleris) och 43 186 625 kronor för hyror som dras av. Tillkommer gör patientavgifter som Aleris uppskattar till 13 604 803 kronor vilket ger totalbeloppet 295 765 097 kronor.