Ambulans i närbild

En ny rapport visar på stora hälsoskillnader mellan olika befolkningsgrupper i Sverige. Utrikes födda mår bättre i vissa avseenden, men löper också större risk att drabbas av vissa sjukdomar.

I rapporten som Järvaveckan Research tagit fram tillsammans med Socialstyrelsen undersöks de hälsorelaterade förutsättningarna för personer med bakgrund i Afrika och Asien. Svenskirakier, svenskiranier, svensksyrier, svensksomalier, svenskeritreaner och svensketiopier har jämförts med övriga befolkningen i Sverige.

Omkring 20 procent av befolkningen i Sverige är födda i ett annat land, men kunskapen kring dessa personers hälsa är begränsad menar rapportförfattarna.

Annons:
Annons:

För svensksomalier är risken att drabbas av spädbarnsdöd mer än dubbelt så hög som rikssnittet

– I Sverige har alla rätt till samma vård, ändå finns det strukturella förhållanden som
resulterar i systematiska hälsoskillnader mellan befolkningsgrupper. Vi ser i rapporten
att vissa grupper löper högre risk att drabbas av ohälsa och sjukdom än andra. Mer
behöver göras för att förstå vad som ligger till grund för skillnaderna så att vi kan skapa ett mer rättvist samhälle där alla har möjlighet att leva ett friskt liv, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare Järvaveckan i ett pressmeddelande.

Svenskar med bakgrund i Somalia, Syrien och Eritrea har enligt rapporten en betydligt högre spädbarnsdödlighet än resten av befolkningen. För svensksomalier är risken att drabbas av spädbarnsdöd mer än dubbelt så hög som rikssnittet på 0,22 procent. Det innebär att på 1000 födslar i gruppen svensksomalier så dör 4,6 barn.

Det dödliga våldet drabbar också personer med utrikes bakgrund oftare än genomsnittet. Bland personer med afrikansk bakgrund finns en tydlig överrepresentation och mest drabbade är män från Eritrea.

Dessa grupper är kraftigt
överrepresenterade i socioekonomisk utsatthet

Samtidigt är den generella dödligheten lägre för personer med bakgrund i Asien och Afrika än personer med svensk bakgrund. Fler personer med bakgrund i Sverige drabbas också av cancer jämfört med de grupper som rapporten studerat närmare. Till exempel är förekomsten av bröstcancer lägre hos svensksomaliska kvinnor jämfört med andra.

Andra cancerformer finns dock överrepresenterade hos vissa invandrargrupper. Män från Irak och Syrien löper större risk att insjukna i lungcancer än genomsnittet av befolkningen. Syriska män drabbas också oftare av hjärtinfarkt, ett sjukdomstillstånd som generellt är vanligare hos personer med bakgrund i Afrika och Asien.

– I rapporten har vi tittat på bakgrund för att förstå skillnaderna i hälsa mellan olika
grupper, men det betyder inte att bakgrund är orsaken. Vad vi däremot ser tydligt i
tidigare rapporter från Järvaveckan Research är att dessa grupper är kraftigt
överrepresenterade i socioekonomisk utsatthet – en faktor som onekligen påverkar
hälsa. Om vi ska nå verklig förändring och skapa en mer jämlik hälsa måste vi angripa
grundproblemet, nämligen ojämlikheten i livsvillkor, där utbildning, sysselsättning och
inkomst spelar en avgörande roll, säger Ahmed Abdirahman i ett pressmeddelande.