Med ett berg av blommor, presenter och flera tal avtackades Mariam Osman Sherifay igår, efter sju år som rektor för Kista folkhögskola.
– Jag brukar aldrig ha svårt att tala, men nu saknar jag ord, sade hon.

Stora Sverigesalen i Kista träff var dukad till fest när arbetskamrater och vänner ville tacka rektorn för hennes insatser. Hon tackade i sin tur alla sina kolleger:

– Tack för allt vi har gjort tillsammans under de här åren. Jag tänker på alla de undersköterskor har vi utbildat, hur många socialpedagoger, som idag studerar vidare på högskolor och universitet.

Annons:

Hon blev rikskänd när hon som första muslimsk kvinna bar hijab i en riksdagsdebatt 2003

Mariam har ett långt och rikt arbetsliv bakom sig. Hon är förskolläraren, som under många år var aktiv socialdemokratisk politiker, både på nationell och lokal nivå. Hon var ersättare i riksdagen under 2002-2006 och blev rikskänd när hon som första muslimsk kvinna bar hijab i en riksdagsdebatt 2003 om diskrimineringen mot muslimska kvinnor. Under fyra år, 2009-2013, var hon dessutom ordförande för Centrum mot rasism och 2009 tilldelades hon det svenska Martin Luther King-priset.

När hon började som rektor på Kista folkhögskola 2017 vidareutbildade hon sig samtidigt till rektor. Det har varit intensiva år.

– Det bästa har varit alla de deltagare som vi har kunnat hjälpa att förverkliga sina drömmar. Bara för någon dag sedan kom en tidigare deltagare på besök och berättade att han nu studerar på universitetet. Sådana berättelser har vi många.

Det svåraste har varit alla nedskärningar

Men det har samtidigt varit en turbulent tid, på flera sätt, och inte alltid så lätt. Folkhögskolorna har det tufft i allmänhet, och en skola med muslimsk profil i synnerhet.

– Det svåraste har varit alla nedskärningar, de har förstört otroligt mycket. Vi har varit tvungna att lägga ner kursen i lokaljournalistik, Den 11 juli och även undersköterskeutbildningen. Det har gjort att vi inte har klarat av vårt uppdrag på det sätt vi hade önskat, för vi ser att behoven finns. Längre fram kommer vi att se konsekvenserna av det här.

Den 10 september är hennes sista arbetsdag. Även om det är svårt att fatta, så fyller Mariam faktiskt 70 i höst och nu tänker hon gå i pension. På frågan vad som väntar, svarar hon:
– Jag väntar in min själ. Jag kommer att resa, men sedan har jag fullt upp här hemma. Kanske kommer jag att måla mer, om jag har jag tid.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Två kvinnor bakom ett bord fullt av blommor.
Mariam tillsammans med sin efterträdare Sonia Soudani.
Print Friendly, PDF & Email