Nazmun Nahar
Nazmun Nahar går i klass 4 på Enbacksskolan som deltar i tävlingen. På scen, programledaren och poddaren Julia Wiberg är tävlingsledare för Den stora läsutmaningen.

Den nationella pristävlingen Den stora läsutmaningen invigdes på måndagen i Rinkeby Folkets Hus.
– Det kommer kännas bra oavsett om vi vinner eller inte, säger Nazmun Nahar som går i fyran på Enbacksskolan.

I Den stora läsutmaningen deltar fjärdeklassare från hela landet och tävlar om olika priser. Första priset som tilldelas den klass som läst mest under året är en resa till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby.

– Det är första gången vi har en fysisk invigning av Läsutmaningen, men jag hoppas att det kommer bli en tradition. Min baktanke är naturligtvis att barnen ska komma till oss och låna böcker sedan, säger Karin Cellton, barn- och ungdomsbibliotekarie på Rinkeby bibliotek.

Annons:

Karin berättar att hennes superkraft är att hitta rätt bok till rätt barn och till läsutmaningen har hon bjudit in skolor från hela Järvaområdet. De som ställer upp i årets tävling är Askebyskolan, Kvarnbyskolan, Enbacksskolan och Gullingeskolan. Skolorna hade sina fyror på plats i stora salen i Folkets hus när utmaningen drog igång med ett quiz.

Karin Cellton
Karin Cellton, bibliotekarie på Rinkeby bibliotek

Jag fick tårar i ögonen när vi fick veta att vi vann

Frågorna som handlade om kända och populära barnböcker var ingen större match för eleverna, som uppenbarligen redan har läst en hel del. Många svarade rätt och det vinnande laget fick lottas fram. Det blev en klass i Enbacksskolan som tog hem priset – 1000 kronor att arrangera en klassfest för.

– Jag fick tårar i ögonen när vi fick veta att vi vann, sade Assel Allaw som går i klassen.

Assel Allaw och Carol Azba
Assel Allaw och Carol Azba

Nu ser hon fram emot Den stora läsutmaningen. Assel berättar att hon ofta läser en timme varje kväll efter middagen. Helst läskiga böcker med mycket skräck och spänning. Handbok för superhjältar av Elias Våhlund hör till favoriterna.

Det bästa med att läsa är att det är som att resa

En av de författare som fanns på plats under invigningen var just Elias Våhlund. Han fick signera både böcker och bandage åt sina unga fans.

– Det bästa med att läsa är att det är som att resa. Man kanske sitter i skolan och läser och sen befinner man sig plötsligt någon helt annan stans, sade Elias Våhlund.

Elias Våhlund signerar en elevs bandagea
Elias Våhlund signerar en elevs bandage

Carol Azba går också i Enbacksskolan, hon brukar läsa för att få tiden att gå när hon har tråkigt.

– Mina favoritböcker är serierna om Sorceline, Ella och Lisen. Jag brukar tänka att jag ska läsa tio minuter eller kanske en halvtimme, men sedan fastnar jag i boken i tre timmar, säger Carol.

Det kommer kännas bra oavsett om vi vinner eller inte

För två år sedan vann Enbacksskolan ett delpris i Den stora läsutmaningen, nämligen Årets läsresa, och två av eleverna från den vinnande klassen fanns också med under invigningen för att dela med sig av sina bästa tips. Men för den som älskar att läsa är det kanske vägen som är målet i Den stora läsutmaningen.

– Jag brukar gå till skolbiblioteket och läsa lite grann i olika böcker tills jag hittar en bok som jag gillar. Då lånar jag den, säger Nazmun Nahar, även hon elev på Enbacksskolan.

Den stora läsutmaningen är ett initiativ från några av landets största bokförlag som syftar till att främja läsande hos barn i Sverige. Trots att tävlingen nu är igång är det inte försent att hoppa på. Fram till den 30 september går det bra att anmäla sin klass för att delta.

Anna Nygård