I Folkets Husby samlades boende till hyresrättens försvar på onsdagskvällen.
– De vill sälja våra hem, vi måste samlas och stoppa den här utvecklingen, sade Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen i Region Stockholm.

Den nya blågröna majoriteten i stadshuset har aviserat att utförsäljningar av allmännyttan är på gång. Simon Safari ställde några retoriska frågor.
– Varför vill de sälja ut? Varför gör de det? Är det av ideologiska skäl? Är det någon skurk bakom?
Sedan svarade han själv.
– I åratal har man underlåtit att underhålla allmännyttans fastigheter och nu börjar de kosta. Först försöker de lura oss att köpa själva. Om det inte går säljer de till någon intresserad kapitalist, vars enda intresse är att tjäna pengar.

Liberalerna talar om fri hyressättning

Annons:

Dominika Polanska är bostadsforskare och aktiv i rörelsen Ort till ort. Hon menade att alla avregleringar har visat att marknaden inte kan lösa problemen på bostadsmarknaden.
– Liberalerna talar om fri hyressättning, men det handlar om marknadshyra. Vi vet ju att marknadshyror leder till höjda hyror. Och vi vet att utförsäljningar till privata bostadsföretag leder till höjda hyror och att folk tvingas flytta.
Utförsäljningar av allmännyttiga fastigheter har också lett till att människor med låga inkomster bor i ett område och de med höga inkomster bor i ett annat.
– Jag blir upprörd när de säger att utförsäljningar ska lösa segregeringen, när det är precis tvärtom.

Idag äger bostadsföretaget Hembla, som tidigare hette D. Carnegie & Co, 40 procent av alla hyreslägenheter i Husby. Där har kampen mot dåliga renoveringar och hyreshöjningar på 54 procent pågått sedan flera år.
Ilyas Hassan, från Förorten mot våld, är uppvuxen och bor i Husby.
– Om privatisering hade varit en lösning, då hade vi i Husby vetat om det. Idag måste man bygga fler hyresrätter, inte ombilda till bostadsrätter. Tror man att blandat boende är bra, vilket jag tror, då ska man se till att bygga fler hyresrätter i rika områden där det bara finns bostadsrätter idag.

Ellen Gauffin, från det numera vilande nätverket Rädda hyresrätten, hade personliga erfarenheter från arbetet mot ombildningar söder om Stockholm. Hon berättade att en del gårdar i hennes bostadsområde såldes ut, andra inte.
– På en gård kunde det kosta noll kronor att flytta in i en lägenhet och tre miljoner i en exakt likadan lägenhet på gården bredvid.

Otrevligt när grannar ställdes mot grannar

Konsulten, som skulle övertyga hyresgästerna att köpa sina egna bostäder, hade eget kontor och otroligt mycket ekonomiska resurser.
– Han fick bara betalt om han lyckades, men då tjänade han miljoner.
Det kunde bli otrevligt när grannar ställdes mot grannar, de som ville köpa och de som ville slippa.
– Man måste hjälpa varandra, våga gå runt och knacka dörr. Det går att stoppa ombildningar, det är viktigt att veta. Det viktigaste är att hålla ihop, vi är starka tillsammans.

Kerstin Gustafsson Figueroa

Den 12 december kl. 9.30 anordnar Hyresgästföreningen en demonstration utanför Stockholms stadshus i samband med Stockholms stads budgetfullmäktige.