Dansaren, koreografen och artisten Imenella bokdebuterar i april med sin självbiografi Jag ska vara drottning här på Norstedts förlag.
– Den handlar om min resa i musiken och dansen men också om traumatiska händelser i mitt liv, säger Imenella Mohamed.
I boken berättar Imenella om uppväxten i Tensta, men också vad som hände innan dess, under hennes första år i livet. Imenella föddes i Somalia och tvingades som liten fly till grannlandet Kenya där hon efter en tid blev lämnad med främmande vuxna som inte ville henne väl.
Skrivprocessen har varit tung, men tanken på att boken skulle kunna fungera som tröst och stöd för unga tjejer med liknande erfarenheter har varit motiverande, säger Imenella.
Jag har mått väldigt dåligt i perioder
– Det har varit mycket tårar och jag har mått väldigt dåligt i perioder. Tanken på att alla skulle läsa kändes jobbig. Men jag har haft bra folk runt omkring mig och mitt förlag har varit oerhört stöttande.
Erbjudandet om att ge ut en biografi fick Imenella för flera år sedan, men av vem vill hon inte berätta.
– Jag var inte mentalt redo då. Men under pandemin blev jag deprimerad och sedan gick min mamma bort. Jag gick in i en djup depression och gick i terapi. Där kom jag fram till att det enda sättet jag kan bli fri är om jag skriver.
Jag har levt 500 liv och har material till fyra böcker
Jag ska vara drottning här handlar också om att försoning. Imenellas mamma, den kända sångerskan Xabiba Wanaag, lämnade sin dotter i Kenya och åkte i förväg till Sverige. Det tog lång tid innan de fick återförenas, men i vuxen ålder beskriver Imenella sin mamma som en stor förebild.
– Det var någon journalist som sade till mig att jag är för ung för att skriva en självbiografi, men jag har levt 500 liv och har material till kanske fyra böcker, säger Imenella.
Boken Jag ska vara drottning här, berättad för författaren Nina Wähä, släpps den 4 april. Knappt en vecka efter att dansföreställningen Power up, som Imenella koreograferat, har premiär på Kulturhuset Stadsteatern i Husby.
Anna Nygård