Ibn Rushd distriktschef för Stockholm/Uppsala, Muse Yusuf, sitter på sitt kontor en trappa upp i Tensta träff.
– Ja, just nu ser vi över våra möjligheter framåt, vårt fokus är att försöka bevara den verksamhet som vi byggt upp under 15 år.

Det kan bli svårt. Folkbildningsrådet har beslutat att dra in hela det ekonomiska stödet till Ibn Rushd, det enda av landets studieförbund som inte får en enda krona. Ibn Rushd bildades 2001, blev självständigt studieförbund 2015, och verkar för att muslimer ska bli en självklar del av Sverige. Förra året hade de 50 anställda runt om i landets sex distrikt, idag är drygt 40 heltidsanställda kvar.

– Staten minskade anslaget till Folkbildningsrådet redan 2023 och i samband med det så minskades vårt anslag. Nu drog de bort de sista dryga 20 miljonerna. Noll.

Annons:
Annons:

All energi går åt att bemöta olika granskningar

Förre utbildningsministern Mats Persson (L) uttalade sig om beslutet och sade att Ibn Rushd är ”kvinnofientligt, homofobiskt, antisemitiskt och inte hör hemma i en liberal demokrati”. Muse Yusuf skakar bara på huvudet när jag citerar ministerns ord. Han säger att det har varit en lång process, och att studieförbundet under lång tid levt under hård press.
– Det har varit granskning på granskning på granskning. All energi går åt att bemöta olika granskningar.

Värsta drevet handlade om ett studiematerial, som innehöll odemokratiska formuleringar.
– Ja, och märk väl, den gången var det vi själva som tog initiativ till och gjorde granskningen.

En av medlemsorganisationerna var hårt ansatt av media vilket ledde till interna granskningar och efter en längre process avslutades samarbetet med föreningen.
– Men efteråt gjorde vi en genomsyn av hela verksamheten hos den organisationen. Verksamheten var bra, men vi hittade två böcker, studiematerial, som vi ansåg stred mot folkbildningens anda.

Sedan drog drevet igång

Verken är omfattande, på över 600 sidor, och en liten del bedömdes strida mot förbundets värderingar och då finns det krav på god dokumentation om hur man studerar det.
– Problemet var inte själva verksamheten, för de problematiska delarna i studiematerialet användes inte, men det saknades dokumentation om detta. Så vi strök verksamheten och betalade tillbaka den delen av pengarna till Folkbildningsrådet.

Sedan drog drevet igång i medierna.

– Det målades upp en bild som var falsk och sedan skulle vi försvara oss mot den. Många av de stora medierna valde att inte ta emot våra svar, vi upplevde att vi inte fick bemöta kritiken.

Muse Yusuf menar att trenden i politiken och samhället har varit tydlig och pågått länge, men har förstärkts under den nuvarande regeringen.
– Man ser helt enkelt muslimer som ett problem, och gör olika insatser för att begränsa vår verksamhet.

Jag kommer inte tolerera att bli behandlad som en andra klassens medborgare

Själv kom han hit som åttaåring från Somalia. Han växte upp i ”bibelbältet”, i Värnamo, med pingstvänner som klasskamrater.
– Jag gick i skolan, gjorde militärtjänsten och jobbade tio år inom bankvärlden innan jag kom till Ibn Rushd. Jag kommer inte tolerera att bli behandlad som en andra klassens medborgare. Varför ska jag göra det? Det här är mitt land, mina barn växer upp här.

Han beskriver det som händer nu som ett svek, och då försöker han vara diplomatisk.
– Bilden av det Sverige jag växte upp i är skadad, det har inte alltid varit så här. Det har alltid funnits grupper som varit främlingsfientliga på olika sätt, men idag är det norm. Det är inte bara SD, utan de andra partierna anammar åsikterna, och det har även spritt sig till samhällets institutioner.

Men Muse Yusuf anser att tjänstemännen han haft kontakt med, från kommuner, regioner och Folkbildningsrådet, i stort sett varit professionella.
– Det är politikerna som är problemet, när de vill avfinansiera oss. Jag förväntar mig att politiker har en bättre grund att stå på, och inte bara förlitar sig på vad tidningarna skriver. De som har makt, måste förstå sitt ansvar.

För Muse Yusuf återstår ett par tunga månader i Tensta.
– Alla pengar som vi skulle ha fått för det här årets verksamhet betalas ut nästa år. Men efter Folkbildningsrådets beslut har alla pengar frysts in, vilket inte är rimligt.

Kerstin Gustafsson Figueroa