”Tyvärr har vi valt att gå vidare med andra kandidater” är något som vi alla har hört, men kanske mest om man är ung och från Järva. 

Jag har sökt ett flertal jobb och får svar på ungefär var femte ansökan. Av dessa svar leder bara var femte till en intervju. De resterande svaren innebär ett avslag.
Varför är det så? Är det på grund av mitt namn och religion? Är det på grund av min nationalitet? Eller är det en blandning av de två?

Helt ärligt har jag ingen aning. Men jag vet att det kan förändras. Statistik visar att ungdomar, särskilt från områden som Järva, ofta möter större hinder när de söker jobb. Enligt Arbetsförmedlingen är ungdomsarbetslösheten i Sverige omkring 26 procent, vilket innebär att många unga människor får avslag på sina ansökningar.

Annons:

Dessa faktorer borde inte spela någon roll

Det är inte ovanligt att höra historier om hur namn, religion eller nationalitet påverkar chansen att bli kallad till intervju. Dessa faktorer borde inte spela någon roll, men verkligheten ser tyvärr annorlunda ut.

Men det finns flera sätt att förbättra situationen, här är några:

  • Ökad medvetenhet och utbildning: 
    Arbetsgivare och rekryterare behöver utbildas om mångfald och inkludering. Det är viktigt att öka medvetenheten om omedvetna fördomar och diskriminering i rekryteringsprocessen.
  • Anonymiserade ansökningar: 
    Genom att anonymisera ansökningar kan man minska risken för diskriminering baserad på namn, nationalitet eller religion. Detta skulle säkerställa att kandidater bedöms utifrån sina kvalifikationer och erfarenheter snarare än personliga attribut.
  • Stöd och mentorskap: 
    Skapa fler program för stöd och mentorskap för ungdomar från utsatta områden. Detta kan inkludera hjälp med CV-skrivning, intervjuträning och nätverksbyggande.

Genom att ta dessa steg kan vi arbeta mot en mer rättvis arbetsmarknad där alla har samma möjligheter, oavsett bakgrund. Diskriminering på arbetsmarknaden är en utmaning som vi kan övervinna, men det kräver medvetenhet, handling och en stark vilja till förändring.

Yassin Benzema

Under några veckor i sommar har en grupp ungdomar i Järva sommarjobbat hos Rädda Barnen genom Stockholms stad. Arbetet har gått ut på att lära sig om demokratiska processer, påverkansarbete och rättigheter. De fick också skriva artiklar för Nyhetsbyrån Järva, och flera gör det under pseudonym.

Print Friendly, PDF & Email