man håller i mikrofon framför blå skärm
Mårten Andersson.

I kväll, fredag, blir det stand-up i Rinkeby Folkets Hus. Det är komikern Mårten Andersson (Raw Comedy Club) som gästar med sin drygt 90 minuter långa enmansshow ”Mårten Cvetković”. Det hela är en självbiografisk föreställning om integration, familjeliv och allt möjligt där emellan. Med skruvad och rå humor, naturligtvis.

Nyhetsbyrån Järva träffar en smått nervös Mårten Andersson inför hans första gig efter turnéuppehållet. Det blir dessutom hans första show någonsin i Rinkeby och exklusivt för detta stopp är att Zinat Pirzadeh öppnar.

Intervjun inleds i Stora salen där själva föreställningen ska äga rum och genom att Mårten själv utför en enklare soundcheck och avstämning med personal på plats och med sin tekniker på videosamtal. Det ser lite ödsligt ut där i strålkastarljuset och utan publik, men efter att två mickar och bildprojektorn verkar fungera ser han lugnare ut. Vi fortsätter samtalet i sofforna i ett av de mindre rummen.

Annons:

Varför blev det ett stopp just här?
– Det är Zinat som har skött allt, hon har varit nyckeln mellan mig och Folkets Hus. Hon är ju härifrån och även om jag känner andra härifrån så kändes det som att hon skulle vara med.
Är det tack vare henne?
– Hon var och tittade på föreställningen och älskade den, framför allt budskapet. Showen handlar mycket om vilket typ av Sverige jag vill se. Och vilket typ av Sverige jag vill att mina barn ska växa upp i, säger han med eftertryck.

Att hon är en stenhård serb och jag är en svensk man som är på kakaoceremoni, typ

Föreställningen kom att handla om integration, segregation och upplevelser utifrån att hans fästmö – ursprungligen från Serbien men som han träffade i Mexiko – flyttade hit. Det fick honom att se saker från hur det kan vara för en person att komma hit som invandrare.
– I föreställningen har jag försökt att prata med massa människor om deras bild av Sverige och svenskar, och blanda det med humor om kulturkrockar, machokultur som möter mjukiskultur. Att hon är en stenhård serb och jag är en svensk man som är på kakaoceremoni, typ.

Samtidigt säger Mårten att han ”nästan alltid vill något mer” med sina föreställningar. Att så frön i folks hjärtan.
– Ibland tänker jag att det jag gör borde heta spiritual comedy, för jag vill alltid ha något budskap.

En föreställning, på över en timme, kräver mer än bara skämt.

Den romantiska komedin är huvudspåret men också rädslan för att jag ska bli en sittkissande gammal grinig gubbe

Skulle du säga att showen är självbiografisk?
– Till 100 procent. Det är som en rom-com, den romantiska komedin är huvudspåret men också rädslan för att jag ska bli en sittkissande gammal grinig gubbe, med kulturkrockar och massa annat.

Sedan kommer det egentliga svaret på varför de hamnade just här.

– Det var Zinat som ställde frågan om Rinkeby och vi började prata om det. Och så känner jag också, att för att komma till rätta med många av problemen och förbättra situationen, så vill jag ”walk my talk” och vara en del av den integrationen. Inte bara att jag och min tjej har valt att ha våra barn på en mixad förskola.

Han berättar att paret bor ”ett stenkast från Rinkeby” (i Duvbo) och att han inte vill bli en person som bor nära en plats men inte har varit där.
– Jag vill med den här föreställningen vara en del av den integration jag pratar om. Då kändes det självklart att vi skulle vara i Rinkeby.

Brukar du vara här annars?
– Jag är här och handlar mat och har varit på Rinkeby torg för att handla grönsaker, men jag skulle inte säga att jag brukar vara här.

Rider jag på för höga hästar som privilegierad vit man?

På din Instagram nämner du att du är lite nervös inför besöket, hur kommer det sig?
– Dels är det tre månader sedan senaste föreställningen, den första i höst, och då är man alltid lite mer nervös. Sen är jag en komiker som gillar att skämta om fördomar och som gillar att provocera lite grann. Jag har aldrig uppträtt här tidigare, men däremot har jag uppträtt i Kista galleria och på insamlingsgalor för Kurdistan med Özz Nûjen. När jag var på Cirkus och i Södertälje var det extremt mixad publik, det är inte bara från Balkan. Så jag hoppas att det blir minst lika bra som på andra ställen. Jag är lite nervös för hur hårt jag vågar skämta? Rider jag på för höga hästar som privilegierad vit man? Det som skiljer mig från många andra 100% svenska komiker är att jag hela mitt liv har umgåtts med folk från många olika kulturer. Det är som att skoja med min familj, säger han.

Sedan avslutar Mårten Andersson med att formulera vad som kanske kan vara en hårfin balansgång för den som drar ett skämt och vill att det ska landa väl, inte minst för ståuppkomiker.
– Grejen med den här föreställningen är att det inte ska finnas ett ”vi och dom”, det ska bara finnas ett vi. Men jag tänker att lite nervositet också är bra, då är man på tårna.

David Johansson

man kollar ned i mobilen framför scenen i en stor sal

I skrivande stund finns det biljetter kvar till kvällens föreställning.