Stadsmuseet i Stockholm kommer i augusti att starta upp historiska vandringar. Redan nu kan man vara med om smygpremiär och gå på vandring i Tensta. Arkitekturhistoriker Karin Larsson har talat in fakta om sex olika platser som man tar sig till genom en tydlig beskrivning.
För att kunna gå den här vandringen krävs att man har en mobil där man kan ladda ner instruktioner och att man har hörlurar att lyssna på informationen. I mobilen kan man också se foton som är relaterade till varje plats för stoppen.
Vandringen genom Tensta är cirka 1,5 kilometer och tar ungefär 40 minuter. Vilken tid den tar är helt upp till dig, man går i sin egen takt och startar uppläsningen vid varje plats.
Startplatsen är i Spånga by. Här berättas om det gamla kulturlandskapet och om gravfält. Namnen på orterna i Järva är sedan 1100-talet och intressanta fakta nämns.
Nästa stopp är vid Sotingeplan/Enbacksvägen. Här berättas det om miljonprogrammet när det började byggas nya bostadshus på 1960-talet. Målet var att bygga bort bostadsbristen som uppkommit när många flyttade till Stockholmsområdet för att jobba inom den växande industrin.
Vandringen går vidare till stopp tre som handlar om trafikseparering och broar. Här får vi också höra om Spånga rundradiostation som byggdes 1927. Man sände riksradio via en 300 meter lång antennlina mellan två master höga master. Dessa revs 1953 men de finns på foto i mobilen. Det berättas hur lösningen med broar över Tenstastråket uppfördes efter inspiration från en studieresa till USA. Härifrån fortsätter promenaden västerut på Gullingegången. Nästa stopp är i Gullingeparken.
Här får du veta höra om hur stor andel gröna områden det finns i Järva. En imponerande siffra. I dessa centrala delar av Tensta ligger ett gravfält som användes under 400 – 800-talet.
Det femte stoppet sker i Tensta centrum. Som nämnts tidigare flyttade människor till Tensta under 1960-talet men det fanns ingen skola, daghem eller butiker. Barnen fick åka buss till närmaste skola. 1969 var centrumbyggnaden klar.
Sista stoppet är på Kämpingebacken 13 – 15. Här finns sedan 2006 en museilägenhet som ser ut exakt som den gjorde när huset byggdes 1969 och den första familjen flyttade in där. Här får vi veta att huset saknade tvättstuga men Svenska bostäder ordnade med tvättservice. Tvätten hämtades och kom tillbaka ren och nystryken. Denna lägenhet kan besökas efter bokning för en grupp. Nästa publika visning är inte förrän i januari 2025.
Den här historiska vandringen är planerad att göras som en promenad i området. Om någon har problem att gå kan turen göras med datorns hjälp. All text och bilder kan du se om du följer denna länk.
Monica Jansson