Om fastighetsägaren vill installera IMD, för varmvatten eller värme, finns det inget som hindrar.
– De kan göra det när och hur som helst, säger Mikael Näslund, energiexpert på den statliga myndigheten Boverket.

Enligt Boverkets expert är det krav på IMD varmvatten vid nyproduktion sedan 1 juni 2022. IMD varmvatten ska även installeras vid ombyggnad om det är tekniskt genomförbart och lönsamt. På den punkten tänker fastighetsägarna i Järva lite olika och än så länge är det bara Victoriahem som installerat vattenmätning i flera fastigheter.

När det gäller IMD värme, krävs det i nyproduktion av flerbostadshus, och i de fastigheter som har störst uppvärmningsbehov, alltså är dåligt isolerade. Ingen av de tillfrågade fastighetsägarna har installerat IMD värme i Järva ännu.

Annons:
Annons:

Men om fastighetsägaren struntar i att isolera sin fastighet och därför installerar IMD värme, är det hyresgästerna som får betala kostnaden?

– Det är upp till parterna på hyresmarknaden att förhandla om hur kostnader och vinster ska fördelas, säger Mikael Näslund från Boverket.

Vi såg inte att det entydigt skulle minska användningen av varmvatten, bara ge ökade kostnader

Familjebostäders miljöchef, Helena Ulfsparre, säger att frågan om IMD-mätare utreddes av de kommunala bostadsbolagen; Familjebostäder, Svenska bostäder och Stockholmshem, redan 2009.
– Vi kunde inte se att det här entydigt skulle minska användningen av varmvatten, bara ge ökade kostnader. Vi ville inte lägga pengar på en massa mätare som kostar mycket pengar. Det blev ökade kostnader för hyresgästerna även om de minskade sin varmvattenanvändning.

Hon säger dessutom att det visat sig att där IMD har införts hände det att vattenförbrukningen ökade, för en del är varmvatten inte dyrt.
– Av rättviseskäl kan jag tycka att det är rimligt att betala sitt eget varmvatten, men det har inte något med energimålet att göra. Som en klimatåtgärd finns det annat att göra som är bättre för fastighetsägarna, isolera fönstren till exempel.

Därför beslutade de kommunala bostadsbolagen att avvakta tills lagstiftning i frågan införts.
– Nu finns det ett regelverk klart, men det är bara absolut krav att införa IMD för varmvatten vid nyproduktion. Vid ombyggnad ska IMD varmvatten genomföras om det är tekniskt genomförbart och lönsamt.

Det finns starka lobbygrupper inom industrin som tillverkar mätutrustning

Lönsamt för vem?

– Lönsamt för utföraren, det vill säga fastighetsägaren.

Helena Ulfsparre konstaterar att det finns mäktiga ekonomiska intressen som har lyckats få EU-direktivet så skarpt formulerat.
– Det finns starka lobbygrupper inom industrin som tillverkar mätutrustning med ekonomiska intressen att sälja fler mätare.

Stockholmshem verkar ha glömt vad utredningen kom fram till, som de kommunala bostadsbolagen gjorde 2009. De skriver i sitt svar till Nyhetsbyrån Järva angående IMD att ”normalt ingår vatten i hyran, men studier visar att den hyresgäst som själv betalar för sitt varmvatten använder 20-30 procent mindre varmvatten.”

Stockholmshem har infört IMD i fem fastigheter redan, men ingen av fastigheterna ligger i Järva.

Innan vi installerar mätare där testas tekniken i vår nyproduktion

Svenska Bostäders chef för fastighetsutveckling, Anton Leigard, skriver i mejl att de är positiva till åtgärder som kan sänka energiförbrukningen. ”Vi ser det här som ett bidrag till lägre klimatpåverkan och att kunna hålla nere kostnader och hyra. För att följa direktivet planerar och installerar vi individuell varmvattenmätning  i de nyproduktionsprojekt som är beviljade efter den 1 juni 2022. Även vid större ombyggnationer installeras mätare, enligt direktivet som började gälla 1 juli 2021.”

I Järva bygger Svenska Bostäder just nu om fastigheten Oslo 4, så den ombyggnationen omfattas av kravet. ”Men innan vi installerar mätare där testas tekniken i vår nyproduktion”, skriver Anton Leigard.

HSB Stockholm är en stor fastighetsägare i Rinkeby med över 600 hyresrättslägenheter. De svarar i mejl att de generellt sett inte tillämpar IMD i dessa fastigheter.
”Vi gör det dock i en, Kvarntullen 1. Det beror på att vi i samband med renoveringen hade för avsikt att göra om den tomtställda fastigheten till en bostadsrättsförening, vilket kan liknas vid nyproduktion där IMD är ett vanligt inslag. Det blev dock ingen brf, utan idag är lägenheterna fortsatt hyresrätter, med IMD.”

IMD för varmvatten ska implementeras i alla fastigheter hos Victoriahem

Victoriahem är det fastighetsbolag som börjat installer IMD för varmvatten i störst utsträckning. Jonatan Öhman, kommunikationschef på Victoriahem, skriver i mejl:

”Det är ett mer rättvist system för våra hyresgäster eftersom man betalar för sin faktiska förbrukning. Det finns också en tydlig hållbarhetsaspekt i att både vi som fastighetsägare samt våra hyresgäster är med och tar ansvar för vårt gemensamma dricksvatten.”

Victoriahem har förhandlat med Hyresgästföreningen kring vilka mängder vatten som ska ingå i hyran och vid vilken nivå man som hyresgäst ska börja debiteras för sin förbrukning. ”I just Järva ingår betydligt högre nivåer än det som Boverket klassificerar som normalförbrukning.” skriver Jonatan Öhman.

IMD för värme har inte installerats ännu, men IMD för varmvatten ska implementeras i alla fastigheter, skriver Jonatan Öhman.

Kerstin Gustafsson Figueroa
Research: Madelene Stavehaug, Tilde Skaring och Lovisa Olovsson

Läs också ”Järva får betydligt mer varmvatten än andra” om Hyresgästföreningens hållning i frågan och ”Ska jag betala för att dina barn slösar?” om hur hyresgästerna påverkas av vattenmätningen.