Bild: Kajsa Lorentzon

Det var fokus på att få till mer hållbara och nyttiga matsystem när ett forum ordnades på Världshungerdagen på Husby gård. Under namnet ”Matskiftet” bjöds bland annat på inspirerande panelsamtal, närodlad mat och en interaktiv konstinstallation.

Evelinn Sörenby. Bild: Privat

Med på evenemanget, där omkring 70 unga hade samlats, fanns Evelinn Sörenby, nutritionist på Järvaskolan, och några av hennes elever.
– Jag hade med mig två personer från vårt elevråd samt ett par killar som är aktiva politiskt. Vi har arbetat med olika teman och försöker hitta nya platser och arenor där eleverna kan påverka. Mitt ämnesområde är kring maten, säger Evelinn Sörenby.

En av målsättningarna har varit att få eleverna att engagera sig kring klimatomställningen, varför de till exempel behöver tänka på matsvinn och äta mer vegetariskt.

Annons:
Annons:

På programmet under kvällen hölls tre scensamtal om bland annat hur de olika organisationerna arbetar för att minska svälten i världen. The Hunger Project har lyckats med det till 25 procent på de platser de arbetar på.

– Sedan fanns representanter från partiernas ungdomsförbund, alla utom Ungsvenskarna och MUF var på plats tror jag, fortsätter Evelinn.

Politikerna besvarade frågor som kan kopplas till hållbarhet, förändring av matsystemen samt vilken roll Sverige kan och bör spela i det hela. Att godis och skräpmat ofta är mycket billigare än nyttig föda var ett ämne som problematiserades.

Under kvällen deltog även konstnären Smilla Ubbe, som skapat ett stort träd där besökarna kunde fästa sin skiftesidé i form av ett löv på. Hon talade om konstens möjligheter att påverka.
– Det tyckte jag var väldigt fint. Och ungdomarna fick även chans att prata om sina idéer med ungdomspolitikerna direkt, säger Evelinn Sörenby.

Ahmed, 15, sitter i Järvaskolans elevråd och berättar om sina intryck från kvällen.
– Det var ett ställe vi samlades på, de serverade närodlad mat och pratade om vikten av att äta nyttigt. De frågade om jag ville följa med, så jag sa ja.

En sak han fick lära sig var att nyttig mat är billig att producera men säljs dyrt.
– Jag tror att jag kommer att slänga mindre mat, säger han om vilka konsekvenser deltagandet kan få i hans vardag.

Bakom inbjudan stod organisationen Reformaten tillsammans med SIANI, The Hunger Project Sverige och Fryshuset Momentum.

Matskiftet är även en folkbildningskampanj som Reformaten i samarbete med the Hunger Project Sverige och SIANI dragit i gång för att ta upp kampen mot nuvarande globala matsystem. De beskriver ”systemfel, rotat i att vi producerar, distribuerar och konsumerar mat på ett sätt som skapar ojämlikhet, förstör vår miljö och misslyckas med att ge alla människor tillräcklig näring” som orsak till att de vill åstadkomma detta skifte. Inför Världshälsodagen i år gav de ut publikationen Matskiftet – 12 goda idéer.

David Johansson
Bilder: Kajsa Lorentzon