Lördag eftermiddag är Husby centrum öde, endast enstaka butiker och grillen har öppet. Men just den här kvällen ska något hända. För första gången är Husby en del av stadens kulturnatt.
Ulrika Eriksson Nilfors, kultursekreterare i Järva, är den första jag möter. Hon sätter upp ballonger på lyktstolparna längs hela den knallgröna vägen mellan Husby centrum och Husby gård.
– Det blir tipspromenad för barn och vuxna, som börjar uppe i biblioteket, säger hon.
Husby konsthall håller öppet och den här kvällen visas den nya utställningen ”Husby från dåtid till nutid – från vikingatiden och fram till idag”. Där finns ortens historia, allt från runstenar och jordbruk till miljonprogram och dagens Husby. Gamla tidningsklipp, svartvita bilder och porträtt av Husbybor i olika åldrar.
– Vi känner ju att den här utställningen är bara som att krafsa på ytan. Det finns hur mycket som helst att berätta och fördjupa oss i. Men det här blev det, säger Kerstin ”Piglet” Wikström, som tillsammans med Arash Sajadi och alla andra anställda på Husby gård har arbetat med utställningen.
– Husby är en plats där vi inte behöver tycka likadant, men där vi ändå tar hand om varandra, säger Arash Sajadi.
Det finns en särskild ”Husby-anda”, säger han och ber Arne Johansson, som är den oförtröttlige aktivisten i Husby, att utveckla:
– Ja, vi har kämpat tillsammans. Mycket kunde ha gått ännu sämre och vi inte kämpat ihop. Vi har skapat en lite mer engagerad befolkning än på många andra ställen, som vi kan vara stolta över, säger Arne Johansson.
Kerstin Gustafsson är en av dem som porträtteras i utställningen. Hon har bott i Husby i mer än ett halvt sekel.
– Jag tycker Husby är jättebra, jag har inga problem att bo här, säger hon.
Kerstin arbetade i 32 år i Akalla, de sista 20 åren som föreståndare för Akalla ungdomsgård.
– I de lokalerna håller pingstkyrkan till idag, “Gud i Stockholm” står det numera på fönstren. Jag har tänkt gå in och titta någon dag, för att se hur det ser ut.
I konsthallen finns också möjlighet att vara krukmakare för en stund. I Husby har man hittat skärvor från en kruka som kanske är över tusen år gammal, och Piglet har försökt göra en likadan. Esther och hennes farmor Anki var några av dem som var med och arbetade med leran för att göra fler ”Husby-krukor”.
– Det är en häftig tanke att så här satt folk för tusen år sedan, och kanske ännu längre tillbaka, och formade leran, säger Kerstin Piglet Wikström.
Vid 18 har biblioteket i Husby centrum öppnat och den här kvällen har de öppet längre än vanligt. Raven Hoffman är bibliotekarie och ska tillsammans med sina kolleger hålla öppet ända till midnatt.
– Det kommer att bli roligt, vi tror det kommer mycket folk, säger hon.
Lite senare på kvällen blir det konsert nere i Husby konsthall. Först uppträder Badji, Husbys egen poet, och sedan Per-Erik Hallin, även han Husbybo, som enligt uppgift även har spelat med Elvis. Husby konsthall är fullsatt denna kulturnatt.
Kerstin Gustafsson Figueroa