Översiktsbild över Kista, Kista Tower
Bild: Vasakronan

Fröet började gro under Corona-pandemin, när någon miljard tjänstemän tvingades jobba hemifrån. Då upptäckte ungefär 2/3 att det gick överraskande bra. De nådde sina arbetsmål och livet fungerade bättre när de slapp pendla till jobbet.  

Sen dess har Silicon Valley öst ut nya verktyg som gör det effektivt att jobba hemifrån. Zoom, Slack och Teams är bara början.  Varje månad kommer det nya verktyg.

Annons:

Sånt arbete sker ju minst lika bra hemifrån, till en bråkdel av kostnaden

Redan 2020 var det tydligt att ungefär en miljon svenska tjänstemän skulle överge sina kontorsplatser för att jobba hemifrån, från caféer eller liknande. Inga stora svenska företag slutade helt med kontor, men när de 3-5 år långa hyreskontrakten går ut så förnyade de kontrakten med hälften så många kontorsplatser.  I svenskt näringsliv är det personliga kontorsrummet på väg att bli något som våra barn får gå till museum för att uppleva.  Sånt arbete sker ju minst lika bra hemifrån, till en bråkdel av kostnaden för företaget.

Därför fanns det plötsligt en massa tomma kontorsytor inne i Stockholm city. Företag som tidigare hade tiotusen kontorsplatser i någon närförort flyttar till femtusen kontorsplatser på Östermalm. Då blir kontor i till exempel Solna och Sundbyberg tomma. Det är en fasa för tungt belånade Fabege, som äger de nybyggda kontoren runt Mall of Scandinavia och Strawberry arena och Coor, med huvudkontor i Solna.

Då hjälper det föga att brottsligheten i Järva har minskat varje år sen 2022

Där någonstans hittar vi troligen källan till den ofta upprepade frasen att tjänstemän i Kista känner sig så otrygga att de måste följas av väktare till tunnelbanan. Exakt samma fras dyker upp i artikel efter artikel, oftast utan att någon källa anges. Så ser ett jobb av en PR-avdelning ut. Ryktet planteras hos små medier som Realtid. Därifrån sprider det sig som ett virus och tar den upplevda tryggheten med sig.  Då hjälper det föga att brottsligheten i Järva har minskat varje år sen 2022, för trygghet påverkas mer av mediabilden än av säkerheten. Sen hjälper det förstås inte att en del svennar känner sig otrygga i miljöer där majoriteten har en annan hår- och hudfärg. 

Den här eventuella kampanjen är framgångsrik. Hittills har delar av Ericsson, Coor, Fujitsu och Kungliga Tekniska Högskolan meddelat att de lämnar Kista.

Några för innerstaden; andra för Solna BusinessPark. Att Ericsson (delvis) flyttar från Kista till Solna kan kännas som en räddning för den tungt belånade ägaren, Fabege, som har förlorat halva sitt värde sen Corona-pandemin. Men Mall of Scandinavia är bara en större version av Kista Galleria. Ericsson flyttar bara från en förort till en annan, lite närmare stan. Snart är Solna där Kista är nu.  

Kanske görs kontor om till boendekollektiv för unga människor

För Kista är problemet akut. Mitt tips är att vi kommer få se konkurser.  Flyttarna kommer också drabba privata boenden i Kista och Akalla, dit många sydasiater har flyttat för att jobba i de företag som nu flyttar.

Men sen står kontoren kvar. Tomma och ödsliga. Då kan något verkligt spännande hända i Kista. Kanske görs kontor om till boendekollektiv för unga människor. I så fall kan vi få se en ”Berlinisering” av Kista: Billigt boende är nämligen en grogrund för alla sorters innovativa verksamheter. 

På tio-femton års sikt kan det här vara verkligt bra för Kista, för Järva, för Stockholm och för Sverige.

Mårten Westberg