Sedan ett år tillbaka erbjuds vissa boende i Spånga och Skärholmen gratis resa med kollektivtrafiken till sin mammografi. Syftet är att få fler att göra screeningen, men om metoden fungerar återstår att se.
Rent praktiskt går det till så att ett erbjudande om gratis resa skickas ut tillsammans med kallelsen. Där finns också en kod som behöver aktiveras online för att man ska få SL-biljetten. Det är inte alla i Spånga som får erbjudandet, urvalet är baserat på postnummer där statistiken visat ett lågt deltagande.
– Vi arbetar för mer jämlik mammografiscreening och försöker öka deltagandet. Socioekonomisk utsatthet är en faktor för lägre deltagande och det är viktigt att testa olika metoder för att ingen ska missa sin mammografi, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.

Avgiftsfri kollektivtrafik används inte sällan som ett verktyg för att minska den socioekonomiska ojämlikheten, till exempel genom att erbjuda gratis SL-kort till barn och ungdomar på loven. Samtidigt har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet som styr i regionen höjt biljettpriserna flera gånger under de senaste åren. Hur går det ihop?
– Vi har under den här mandatperioden varit tvungna att prioritera sjukvården. Det ekonomiska läget är tuffare än på 30 år. Med den här regeringen vi har är regionerna särskilt hårt drabbade och det viktigaste är att vi inte ska behöva göra nedskärningar inom vården, säger Talla Alkurdi.
Projektet med gratisbiljetter till mammografin är en pilotstudie inom Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland som inleddes i mars 2024 och ska pågå fram till sommaren 2025. Spånga och Skärholmen är utvalda som testområden eftersom de visat sig ha lågt deltagande. Hittills har reaktionerna varit positiva säger Talla Alkurdi.
Jag brinner för mammografi
Men folkhälsovetaren Fatuma Mohamed är skeptisk.
– De kvinnor jag har träffat som har fått den här kallelsen tillsammans med en enkelbiljett tycker det här är löjligt. De har månadskort och anledningen till att de missat sin mammografi är för att de jobbar som vikarier och kan inte tacka nej till arbetspass, för då kanske de inte får fler pass.
En annan orsak till att så pass många i de här områdena uteblir från mammografin är enligt Fatuma Mohamed brist på kunskap.
– Många fattar inte varför de ska gå på screening om de inte har några problem, om de inte har ont. Jag brinner för mammografi och tycker att information om screening borde ges i SFI och Komvux tillsammans med annan samhällsinformation. Även på föräldramöten och liknande skulle man kunna informera, säger Fatuma Mohamed.
Hon kom själv till Sverige som vuxen och vet att många saknar grundläggande information om vad mammografi är och varför det är viktigt.
– Vi som inte har gått i skolan i Sverige har en helt annan förkunskap för det här konceptet finns inte i alla länder. Jag tror att många av de kvinnorna som struntar i sina kallelser behöver ett fast jobb och bättre information, snarare än en SL-biljett. Det är också viktigt att det framgår i kallelsen om det är en kvinna eller en man som utför undersökningen, säger Fatuma Mohamed.
Vi är medvetna om att biljettpriserna inte är huvudorsaken
Lena Sharp, avdelningschef på Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, håller med Fatuma Mohamed till viss del.

– Vi är medvetna om att biljettpriserna inte är huvudorsaken till att kvinnor inte går på screening, men det är en av orsakerna. I och med den här insatsen ber vi också alla som får kallelsen att svara på frågor och ge förslag till förbättringar.
Sedan studien inleddes har många bidragit med synpunkter, berättar Lena Sharp.
– Mer information är ett önskemål som flera har, ett annat är att man ska kunna gå ifrån på arbetstid för att göra undersökningen. Vi vet inte ännu vilken effekt satsningen kommer visa sig ha, projektet ska utvärderas i sommar. Målsättningen är att öka deltagandet.
Läs mer om mammografi och hur det går till på 1177.
Anna Nygård