Med föreläsningar, workshops och kultur samlade det hårt ansatta studieförbundet Ibn Rushd Palestinavänner från hela Stockholm.
Dagens två föreläsare, psykoterapeuten och kuratorn Anuaar Athahb och människorättsaktivisten Samaa Sarsour pratade båda om ett begrepp som är centralt för att förstå det palestinska livet under decennier av ockupation; sumud.
Sumud är arabiska och betyder ungefär ”orubblighet” eller ”ståndaktighet”. Men i en palestinsk kontext är sumud mer än ett ord, det är snarast ett sätt att leva. Sumud handlar om styrkan att uthärda förtryck, och trots alla svårigheter fortsätta att leva. Plantera nya träd, baka nytt bröd, föda nya barn.
– Att ge upp har aldrig varit ett alternativ i Palestinarörelsen, sade Samaa Sarsour.
Hon är själv palestinsk flykting och har livslång erfarenhet av att leva med kampen i diasporan. Som tidigare ordförande för organisationer som Ship to Gaza och Islamic Relief Sverige har hon jobbat med både aktivism och biståndsarbete.
Samaa Sarsour inledde sin föreläsning med en tyst minut. Därefter läste hon självutlämnande ur sina dagböcker. Om den efterlängtade sonen och hans oro för barnen i Gaza, varav ett är Samaas fadderbarn sedan 2014. Hur kan livet fortsätta när vi samtidigt bevittnar ett folkmord?
– Jag är så arg och så ledsen. Jag kan inte längre gå i demonstrationerna, för mina ben bär mig inte. Jag kan inte prata om Palestina med mina vänner utan att gråta. Och jag gråter nu, men det är inte för att ni ska tycka synd om mig, sade Samaa Sarsour i ett starkt anförande.
Anuaar Athahb som till vardags arbetar inom Järvapsykiatrins specialistmottagning för patienter med migrationsrelaterat trauma och stress, fokuserade i sin föreläsning på hållbar aktivism och självomsorg.
– Kampen är lång och vi behöver orka länge. Alltså behöver man vara snäll mot sig själv och göra saker på sina villkor. Som Audre Lorde sade: Att ta hand om sig själv kan vara en politisk krigshandling.
Hon pratade också om de sekundärtrauman som riskerar att drabba den som engagerar sig och tar del av andra människors lidande under längre tid. För att undvika att drabbas av empatitrötthet, avtrubbning, utbrändhet och depression, som alla är naturliga reaktioner på överbelastning av känslointryck, är det viktigt att ta pauser. Särskilt personer som har generationstrauman i familjen löper stor risk att drabbas.
Även Hussein Hamad, doktorand i psykologi vid Lunds universitet talade i sin workshop om trauman och motståndskraft. Under rubriken ”Barn som reser sig ur askan och bygger slott av ruinerna” handlade hans workshop om psykologiska och andliga perspektiv på folkmordet i Gaza.
Bland övriga medverkande under dagen fanns bland annat Diyari Mahmoud, Rashid Musa och Nattalie Ström Bunpuckdee. Där var även utställare och försäljare av böcker, smycken och hantverk på palestinskt tema.
Anna Nygård