Råttor

2024 var ett rekordår, sett till antalet råttor som fångades av Anticimex i Sverige. Men Järva går mot trenden.
– Det beror på de insatser som vi gör tillsammans med fastighetsbolagen, säger Christoffer Ericson, analytiker och servicetekniker på Anticimex.

Ny statistik från Anticimex visar att 1 076 148 råttor fångades i landet under 2024, det är 5 procent fler än 2023 och de högsta siffrorna någonsin. Även globalt ökar antalet råttor. Internationell forskning visar att råttor i städerna blir ett allt vanligare problem till följd av klimatförändringarna, rapporterar Aftonbladet.

Men lokalt har situationen blivit bättre de senaste åren, vilket märks på flera håll i Järva där det tidigare varit stora problem.
– I Stockholm har antalet råttor faktiskt sjunkit. Vi har gjort punktinsatser tillsammans med fastighetsbolagen i Järva som har gett resultat, säger Christoffer Ericson.

Annons:

Det metoder som Anticimex använder mot råttorna i Järva är olika typer av fällor. Det finns så kallade betesstationer som är mindre lådor riggade med förgiftad mat, större “smartboxar” som kan döda upp till fem råttor med elektriska stötar och avloppsfällor.

Giftstation för råttor
Betesstation för råttor

Fastighetsägarna i området har bidragit genom att ta bort stora mängder buskar som råttorna trivs i och förbättrat sin sophantering. Stadsdelen har även drivit en kampanj för att få folk att sluta mata fåglarna, eftersom mat på marken även lockar till sig råttor.

Råttor orsakar stor skada när de gnager sönder byggmaterial i husen, elledningar och isolering. De förstör också odlingar och underminerar mark och vägar med sina gångar i jorden. Dessutom kan råttor sprida sjukdomar till människor genom sin urin och avföring.

Anna Nygård